Nagyvilág

Összecsaptak egymással az ukrán hazafiak és a hívők Kijev közelében

Az ukrán nacionalisták megakadályozták, hogy az orosz patriarchátus alá tartozó Ukrán Pravoszláv Egyház (UPC MP) által szervezett keresztút részvevői áthaladjanak Boriszpil városán.

Ukrán nacionalisták mintegy 200 fős társasága kedden eltorlaszolta a Kijevtől öt kilométerre fekvő város bevezető útját, és záptojás-esőt zúdítottak a keresztekkel, ikonokkal békésen vonuló több ezerfős tömegre, illetve bűzös lével töltött PET-palackokkal dobálták őket. A közvetlen összecsapást és a fizikai kontaktust a menetet biztosító nemzeti gárdisták akadályozták meg, akik ezúttal létszámfölényben voltak.

Az Ukrán Nacionalisták Szövetsége (OUN) hetek óta terrorizálja a Donyeck, illetve Ternopil megyéből indult keresztény békemenet résztvevőit, akik Kijevbe tartanak. A magukat hazafinak, a moszkvai patriarchátus alá tartozó pravoszlávokat viszont hazaárulóknak tartó nacionalisták azt akarják megakadályozni, hogy a szvjatogori és a pocsajivi kolostortól indult két békemenet szerdán találkozhasson a kijevi Várhegyen.

keresztmenet2

Az Várhegyet szent helynek tekintik a keleti szlávok, mivel a hagyomány szerint zajlott le 988-ban az ősi Rusz megkeresztelése. A kereszténység felvételének napjára időzített „keresztes menetet” minden évben megtartják, ám még soha nem volt ilyen népes, mint az idén. Az előzetes adatok szerint több tízezer „moszkvai” pravoszláv hívő várható a szerdai eseményre.

A hatóságok ezért rendkívüli óvintézkedéseket foganatosítottak az esetleges provokációk elkerülése érdekében. A Kijevbe érkező menet minden tagjának fémdetektoros vizsgálaton és igazoltatáson kell átesniük. Onnan kezdve a rendőrség, a titkosszolgálat és a nemzeti gárda mintegy 6 ezer fővel fogja biztosítani két oldalról a menetet.

Ugyanakkor a radikális Jobb Szektor (PSZ) fegyveresei is bejelentették, hogy ők is részt kívánnak venni néhány ezer fegyveresükkel a rendfenntartásban. Az OUN szerint a pravoszláv békemenet a Kreml érdekeit szolgálja, és az a célja, hogy vérengzéssé fajuló provokációkat robbantson ki az ukrán fővárosban, ahol már ma is pattanásig feszült a helyzet.

Egymást követik a bombariadók, és a hatóságok nem győzik lezárni a gyülekező nacionalisták miatt veszélyesnek látszó utakat.

keresztmenet

A legfrissebb jelentések szerint a több kilométeren kígyózó menet eleje már beért Kijevbe, ahol Arszen Avakov belügyminiszter rendelkezésére egyelőre feltartóztatták a tömeget, mert keresztút lehetséges útvonalai mentén beélesített aknákat, gránátokat és pokolgépeket találtak.

Az ukrán fővárosban érlelődő konfliktus ezek szerint egyre inkább elkerülhetetlennek látszik, melynek a csúcspontja várhatóan szerdára várható.

Forrás: a RIA Novosztyi hírügynökség anyagai alapján 1, 2, 3, 4, 5

Képek: UA-Reporter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik