Külföld

Összecsaptak egymással az ukrán hazafiak és a hívők Kijev közelében

Palkó István
Palkó István

kárpátaljai tudósító. 2016. 07. 26. 12:44

Az ukrán nacionalisták megakadályozták, hogy az orosz patriarchátus alá tartozó Ukrán Pravoszláv Egyház (UPC MP) által szervezett keresztút részvevői áthaladjanak Boriszpil városán.

Ukrán nacionalisták mintegy 200 fős társasága kedden eltorlaszolta a Kijevtől öt kilométerre fekvő város bevezető útját, és záptojás-esőt zúdítottak a keresztekkel, ikonokkal békésen vonuló több ezerfős tömegre, illetve bűzös lével töltött PET-palackokkal dobálták őket. A közvetlen összecsapást és a fizikai kontaktust a menetet biztosító nemzeti gárdisták akadályozták meg, akik ezúttal létszámfölényben voltak.

Az Ukrán Nacionalisták Szövetsége (OUN) hetek óta terrorizálja a Donyeck, illetve Ternopil megyéből indult keresztény békemenet résztvevőit, akik Kijevbe tartanak. A magukat hazafinak, a moszkvai patriarchátus alá tartozó pravoszlávokat viszont hazaárulóknak tartó nacionalisták azt akarják megakadályozni, hogy a szvjatogori és a pocsajivi kolostortól indult két békemenet szerdán találkozhasson a kijevi Várhegyen.

Az Várhegyet szent helynek tekintik a keleti szlávok, mivel a hagyomány szerint zajlott le 988-ban az ősi Rusz megkeresztelése. A kereszténység felvételének napjára időzített „keresztes menetet” minden évben megtartják, ám még soha nem volt ilyen népes, mint az idén. Az előzetes adatok szerint több tízezer „moszkvai” pravoszláv hívő várható a szerdai eseményre.

A hatóságok ezért rendkívüli óvintézkedéseket foganatosítottak az esetleges provokációk elkerülése érdekében. A Kijevbe érkező menet minden tagjának fémdetektoros vizsgálaton és igazoltatáson kell átesniük. Onnan kezdve a rendőrség, a titkosszolgálat és a nemzeti gárda mintegy 6 ezer fővel fogja biztosítani két oldalról a menetet.

Ugyanakkor a radikális Jobb Szektor (PSZ) fegyveresei is bejelentették, hogy ők is részt kívánnak venni néhány ezer fegyveresükkel a rendfenntartásban. Az OUN szerint a pravoszláv békemenet a Kreml érdekeit szolgálja, és az a célja, hogy vérengzéssé fajuló provokációkat robbantson ki az ukrán fővárosban, ahol már ma is pattanásig feszült a helyzet.

Egymást követik a bombariadók, és a hatóságok nem győzik lezárni a gyülekező nacionalisták miatt veszélyesnek látszó utakat.

A legfrissebb jelentések szerint a több kilométeren kígyózó menet eleje már beért Kijevbe, ahol Arszen Avakov belügyminiszter rendelkezésére egyelőre feltartóztatták a tömeget, mert keresztút lehetséges útvonalai mentén beélesített aknákat, gránátokat és pokolgépeket találtak.

Az ukrán fővárosban érlelődő konfliktus ezek szerint egyre inkább elkerülhetetlennek látszik, melynek a csúcspontja várhatóan szerdára várható.

Forrás: a RIA Novosztyi hírügynökség anyagai alapján 1, 2, 3, 4, 5

Képek: UA-Reporter

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.