Nagyvilág

Bekérette a francia nagykövetet a líbiai egységkormány

Arra kíváncsiak, mit keresnek a francia különleges erők Kelet-Líbiában.

Az ENSZ támogatását élvező líbiai egységkormány kedden bekérette a francia nagykövetet, hogy tiltakozását fejezze ki amiatt, hogy francia különleges alakulatok tevékenykednek az észak-afrikai ország keleti felében.

A nagykövetet azután kérették be, hogy Franciaország a múlt héten megerősítette: három katonájuk életét vesztette, amikor helikopterük lezuhant Bengázi mellett. Franciaország szerint a katonák felderítő küldetésen voltak.

A franciák együttműködnek a jelentős befolyással bíró Halifa Haftár tábornok erőivel. Haftár ugyanakkor a kelet-líbiai Tobrukban lévő politikai hatalmat ismeri el, és nem a Tripoliban működő egységkormányt.

Az egységkormány nyilatkozatban tiltakozott a kelet-líbiai francia jelenlét ellen, azt a nemzetközi jog és az ország szuverenitásának megsértéseként értékelte. Fájez esz-Szarrádzs, az egységkormány vezetője Antoine Sivan nagykövettől hivatalos magyarázatot követelt arról, „mi történt valójában”.

Sivan biztosította az egységkormányt Párizs támogatásáról, és ígéretet tett, hogy országa hivatalos jegyzékben fog magyarázatot adni az incidens körülményeire. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik