Nagyvilág

Müncheni terror: ijesztően könnyen juthatott fegyverhez a merénylő

A Szlovákiában színpadi kellékként árult, hatástalanított pisztolyok egyszerűen tehetők újra élessé.

A 18 éves müncheni merénylő, aki kilenc emberrel és magával is végzett, egy hatástalanított, majd újra élessé tett fegyvert használt, amihez feltehetően Szlovákiából jutott hozzá, illegálisan. A Deutsche Welle fegyverszakértőkre hivatkozva azt írja: ezek a színházi, filmes kellékként árult fegyverek túlságosan is könnyen tehetőek ismét halálossá.

Nem maradt sok jogi tennivaló

A pénteki müncheni merénylet után újra fellángoltak a viták a németországi fegyvertartási törvényekről. Thomas de Maiziere  belügyminiszter azt mondta: meg kell vizsgálni, hogyan jutott fegyverhez a merénylő, majd nagyon körültekintően meghozni a jogi lépéseket, ha szükséges.

Ugyanakkor egy kifejezetten erre a területre szakosodott német ügyvéd, Hans Scholzen arra figyelmeztet, hogy jogi fronton már nincs túl sok tennivaló. Szerinte Európában a német fegyvertartási törvények a legszigorúbbak, köszönhetően a 2002-es erfurti és 2009-es winnendeni iskolai lövöldözéseknek. Ezzel szemben Belgiumban, Hollandiában vagy Svájcban minden büntetlen előéletű nagykorú vásárolhat fegyvert.

Postán érkezhetett

A bajor rendőrség vezetője vasárnap sajtótájékoztatón árult el részleteket a müncheni támadásban használt fegyverről. A 9 mm-es pisztolyt az osztrák Glock gyártotta. 2014-ben kapott egy pecsétet Szlovákiában, ami azt igazolja, hogy alkalmatlanná tették lőszer kilövésére. Azóta nincs információ arról, hogy mi történt vele.

A főrendőr azt is elmondta, hogy egy internetes beszélgetés nyomára akadtak, ami arra utal, hogy a fiatal elkövető az úgynevezett „darkweben”, egy titkosított csatornán keresztül vásárolta a fegyvert, amin keresztül gyakorlatilag mindenhez hozzá lehet jutni a megfelelő összegért. A támadó több száz eurót fizethetett, a pisztoly egyszerű postai csomagban érkezhetett hozzá.

Párizsban is használhatták

A kelet-európai gyakorlat szerint a pisztolyokat egyszerűen egy csőbe ütött szeggel hatástalanítják, amit azután ki lehet ütni belőle. A német szabályok szerint azonban a hatástalanításhoz még öt lyukat is fúrni kell a csőbe. A müncheni merénylőnek azonban feltehetően még azzal sem kellett vesződnie, hogy kiüsse a szeget, már éles fegyverként kaphatta a pisztolyt.

Vélhetően a tavaly januári párizsi merényletekben is használtak olyan fegyvert, amit korábban hatástalanítottak, majd újra élessé tettek, és ez is Szlovákiából származott. Amiatt az eset miatt az Európai Unió is intézkedett, és döntés született arról, hogy idén áprilistól már csak úgy forgalmazhatnak kellékfegyvereket, ha azokról hivatalos igazolás van, hogy nem tehetőek újra élessé. Hans Scholzen szerint azonban ez az intézkedés sem ér sokat, mert csak a legális tulajdonlást szabályozza, a feketekereskedelmet nem. (A fenti fotó illusztráció, forrás: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik