Külföld
HORGOS, SERBIA - JULY 17: Members of charities distribute food aid in Horgos, Serbia on July 17, 2016. A total number of 545 refugees, mostly Afqhans have been waiting to cross to Hungary after Hungarian officials tightened the border security since 5th of July. Talha Ozturk / Anadolu Agency

Kevesebb menedékkérő érkezik Szerbiába

24.hu
24.hu

2016. 07. 25. 15:31

A szerb szociálisügyi miniszter szeretné, ha az EU pontosan jelezné, kik léphetnek a területére, hogy ehhez tarthassák magukat.

A szerb szociálisügyi miniszter közölte: csökkent a Bulgária és Macedónia felől érkező menedékkérők száma a rendőrség és a hadsereg közös akciójának, illetve a megerősített határvédelemnek köszönhetően.

Aleksandar Vulin a szabadkai befogadóállomáson tett látogatása során arról beszélt, hogy Szerbia nem lehet túsza egyetlen kormány politikájának sem, ahogy az EU közös politikája hiányának sem, ezért meg kell védenie a saját területét.

Azokkal a személyekkel kapcsolatban, akik Belgrádból menetelve vasárnap érkeztek a magyar határra, azt mondta: biztosítottak nekik szállást és mindent, amire szükségük van, de ha bármi túllépi a csendes demonstráció határát és veszélyezteti a közrendet, azt nem fogják hagyni. Vulin szerint ezeknek az embereknek van választási lehetőségük, és Szerbia nem lesz „parkolója” azoknak, akik nem tudják folytatni útjukat, de amíg a demonstráció csendes, addig nem alkalmaznak erőt.

A miniszter elmondta: Horgoson jelenleg 600, Szabadkán 500 menedékkérő tartózkodik. Kelebiján valamivel több mint 200-an vannak, 130-150-en pedig a magyar határ melletti tisztáson éhségsztrájkolnak, ők azok, aki gyalog érkeztek Belgrádból. Minden erre a célra kialakított központban teljes ellátást kapnak a menekültek – mondta a politikus, hozzátéve, „ez a legtöbb, amit adhatunk és amit a balkáni útvonalon egyáltalán kapnak”.

Vulin arra is kitért, hogy jó lenne, ha az EU pontos jelzéseket küldene arról, hogy ki az, aki nem léphet be a területére, hogy ehhez tarthassák magukat a migrációs útvonalon elhelyezkedő országok. Arra a kérdésre, hogy lehet-e zavargásokra számítani, a politikus azt mondta: „amikor ilyen nagy számú elkeseredett, ijedt ember gyűlik össze egy szögesdrótkerítés mentén, és nem biztos abban, hogy átjuthat-e rajta, bármi megtörténhet”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tavalyi évben több mint 700 ezren haladtak át Szerbián, és a szerb hatóságoknak sikerült elkerülniük minden incidenst. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.