Nagyvilág

Juncker: Törökország nem lesz az EU tagja belátható időn belül

Törökország nem lesz az Európai Unió tagja belátható időn belül, és ha Ankara visszaállítja a halálbüntetést, az EU azonnal megszakítja a csatlakozási tárgyalásokat, figyelmeztetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn a France 2 francia tévécsatorna adásában.

Úgy gondolom, hogy jelenlegi állapotában Törökország nincs olyan helyzetben, hogy a közeli vagy akár a távoli jövőben az Európai Unió tagjává váljon, vélte Juncker.

A július 15-i sikertelen puccskísérlet óta a török hatóságok több mint 60 ezer katonát, rendőrt, bírót, tanárt és közszolgát bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, és eddig 13 ezer 615 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Juncker azt is megerősítette a francia tévének nyilatkozva, hogy nincs kitűzve határidő a brit kilépési tárgyalások megkezdésére, és az uniós szerződés kilépési eljárásra vonatkozó 50. cikke értelmében az időpont teljesen Londontól függ.

Jobban szerettem volna, ha Nagy-Britannia mielőbb úgymond +benyújtja lemondását+, hiszen azt gondoltam, hogy a britek, különösen azok, akik ki akartak lépni az Európai Unióból, felkészültek erre a lehetőségre.

Ehelyett a folyamat megkezdése hónapokig is eltarthat. Theresa May új brit kormányfő júliusban időt kért Junckertől, és egyúttal jelezte: reméli, hogy pozitív tárgyalásokra kerül sor az Európai Unió és Nagy-Britannia között a kilépésről döntő június 23-i népszavazás után.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik