Külföld

Daruval adnának át segélyt Szíriába

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 07. 25. 19:26

A segélyszervezeteknek komoly nehézséget kell leküzdeniük, miután Jordánia lezárta a határt.

Darukat állítottak fel az ENSZ segélyszervezetei, hogy azokkal adjanak át segélyeket a lezárt jordán-szír határon.

Korábban rendszeresen érkeztek segélyszállítmányok Jordániából a szíriai oldalon veszteglő több mint hatvanezer ember számára, de több mint egy hónapja zárva van a határ, mert az Iszlám Állam átszivárgó szélsőségesei megöltek hét jordániai katonát.

Most harminc napi élelmiszert és más ellátmányt kellene átjuttatni Szíriába, de hiába állnak a daruk, továbbra is a jordániai kormány engedélyére várnak az akció megkezdéséhez. Már július közepén megígérték, de azóta sem adták meg a hozzájárulást.

Jordánia szerint a biztonsági megfontolások minden mást megelőznek, még a humanitárius segélyeket is, noha több mint egy hónapja mindössze némi vizet tudtak eljuttatni a szíriai menekülőknek, akik között többségben vannak a nők és a gyermekek.

A darus megoldással némi időt nyerhetnének a segélyszervezetek, amíg sikerül megfelelő alternatívát kidolgozni a segélyek eljuttatására, bár ez nem ígérkezik egyszerűnek. Légi úton azért nem tudják megoldani, mert félő, hogy a szállítmányok rossz kezekbe kerülnének és a feketepiacon kötnének ki, az pedig túl veszélyes lenne, ha Szíria területén keresztül a szárazföldön kellene elvinni a segélyeket.

A polgárháború elmúlt öt évében közel ötmillió szíriai hagyta el az otthonát. Jordániában több mint 650 ezren találtak menedéket, mostanra viszont a túlterhelt környező országok lezárták határaikat, így sokan rekedtek veszélyes háborús övezetekben. (AP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.