Nagyvilág
Afghan protesters shout anti-government slogans during a demonstration in Kabul on July 23, 2016.


Thousands of minority Shiite Hazaras demonstrated in Kabul on July 23, demanding that a key power transmission line pass through their electricity-starved province, in the second major protest over the issue this year. / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR

Vérfürdő Kabulban: az Iszlám Állam robbantott, legalább 80 halott

24.hu
24.hu

2016. 07. 23. 14:21

Legkevesebb 80 halálos áldozata és 231 sérültje van a legfrissebb, szombat esti adatok szerint annak a kabuli robbantásnak, amelyet egy békés tüntetés résztvevői ellen követett el két öngyilkos merénylő - közölték illetékesek Afganisztánban.

Az öngyilkos merénylők a többségében az iszlám síita irányzatához tartozó hazara kisebbség békés demonstrációján hozták működésbe a náluk lévő pokolgépeket. Az első tájékoztatásokban 20 halott és 160 sebesült szerepelt, később az egészségügyi minisztérium szóvivője 61 halottról és 207 sérültről, majd néhány órával később a belügyminisztérium már 80 halottról és 231 sebesültről számolt be.

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Az Iszlám Állam harcosai robbanóöveket hoztak működésbe síiták egy gyülekezete ellen az afganisztáni Kabulban

– írták a terrorszervezet szócsövének számító, Amak nevű internetes hírportálon.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Kabulban április óta, amikor 60 halálos áldozatot szedett egy támadás, amit afgán biztonsági szolgálatok irodái ellen követtek el. Szemtanúk szétroncsolt holttestekről és “borzasztó vérfürdőról” számoltak be.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban az Iszlám Állam áll mögötte, az azt is jelenti, hogy az Afganisztánon belül eddig jobbára Nangarhar tartományban tevékenykedő terrorszervezetnek Kabulra is sikerül kiterjesztenie működését. Az áldozatok síita vallására való utalás pedig azért hangzik fenyegetően, mert Irakkal ellentétben

Afganisztán eddig nagyobbrészt mentes maradt a síiták és szunniták közötti felekezetközi erőszaktól. A véres támadást a városközpontban bevezetett biztonsági intézkedések sem tudták megakadályozni.

A hazarák a lakosság mintegy kilenc százalékát teszik ki Afganisztánban, és a harmadik legnagyobb etnikai kisebbséget alkotják az országban. A tálib uralom alatt kemény elnyomásban volt részük. Felvonulásukkal egy tervezett elektromos távvezeték tervezett útvonala ellen tiltakoztak.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.