Nagyvilág

Ultimátumot kapott Hollande-tól az új brit miniszterelnök

Csak akkor lesz szabad kereskedelem, ha az uniós polgárok szabad beutazását is biztosítják.

Első párizsi látogatásán ultimátumot kapott az új brit miniszterelnök a francia államfőtől: Francois Hollande azt mondta, a britek nem számíthatnak arra, hogy hozzáférhetnek a közös piachoz, ha bevándorlási korlátozást vezetnek be az uniós állampolgárokra vonatkozóan. Az elnök világossá tette: a briteknek el kell dönteniük, elfogadják-e, hogy a szabad kereskedelemért cserébe szabad beutazást biztosítanak, ez lesz a Brexit-tárgyalások kulcskérdése.

Hollande azt mondta: az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása nem választható el az emberek szabad mozgásától. Pedig a britek uniós kilépése mellett kampányoló körök korábban épp azzal érveltek, hogy megtartanák a közös piachoz való hozzáférést a migráció korlátozása mellett.

A francia államfő ugyanakkor nem utasította el Theresa May döntését arról, hogy megvárják a következő évet a kétéves kilépési folyamat hivatalos megkezdésével. „Megértjük, hogy a frissen megalakult kormánynak időre van szüksége” – mondta Hollande, de hozzátette, hogy az európai közös érdek az, hogy mielőbb essenek túl a tárgyaláson. „A bizonytalanság jelenti a legnagyobb veszélyt” – jelentette ki.

A két vezető arról is beszélt, hogy elkötelezettek a Le Touquet-egyezmény fenntartása iránt, amelynek értelmében már a franciaországi Calaisban elvégezhetik a határellenőrzést a brit hatóságok. Ez a britek uniós kilépése után is fennmaradhat.

May azt mondta, lehetségesnek látja, hogy az uniós állampolgárok Nagy-Britanniában maradjanak, mindaddig, amíg ez kölcsönös, vagyis a britek számára is biztosítják ezt a jogot az EU-ban. (The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik