Nagyvilág

Süddeutsche Zeitung: látszatvita a magyar kvótanépszavazás

Az elképzelést egyébként sem valószínű, hogy megvalósítják – írja a német lap, amely szerint a magyar kormány félelmet gerjeszt.

A magyar kormány elkezdte a kampányt, és félelmet gerjeszt célzottan a migránsok ellen – írja a német Süddeutsche Zeitung a kvótareferendumról szóló kormányzati kampányról. A cikk szerzője úgy véli, a kvótáról látszatvita folyik, mert az elképzelést várhatóan nem is valósítják meg, és nem tűnnek praktikusnak az alternatív tervek sem, köztük a szolidaritási járulékról szóló koncepció.

Angela Merkel ezért is törekedett az EU-Törökország megállapodás létrehozására – állapítja meg Cathrin Kahlweit, hozzátéve, hogy a puccskísérlet után viszont erősödik az aggodalom, hogy elbukhat a megállapodás. Így újra aktuálissá válna egy EU-n belüli szabályozás, de erről Magyarországon hallani sem akarnak – áll a cikkben.

A szerző arra is kitért, hogy a „bezárkózásra tett kísérletek nemigen eredményesek”, az illegális határátlépések száma a tavaly őszi meredek csökkenés után ismét jelentősen emelkedik.

A Neue Zürcher Zeitung arról ír, hogy a nizzai merénylet és a németországi vasúti baltás támadás kedvezhet a magyar kormánynak a népszavazás kimenetelét illetően. A lap budapesti tudósítója szerint a legújabb terrortámadások magyarázata olyan Orbán Viktornak, mint az egyszeregy. A referendum miatt Orbán belföldön és külföldön egyaránt tematizálja a menekültügy kérdését – véli a szerző, aki szerint nem kétséges, hogy a magyarok a kvóta ellen szavaznak, mert nagyon egyértelmű a kormányfő restriktív politikájának támogatottsága. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik