Nagyvilág

“Csak azért sem fogunk félni” – Elbúcsúztatták a felrobbantott orosz újságírót

Gyászszertartáson végső búcsút vettek pénteken az ukrán fővárosban a héten meggyilkolt, orosz állampolgárságú újságírótól, Pavel Seremettől, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársától.

A ceremóniát az Ukrán Ház belvárosi kulturális központban tartották, koporsóját az előcsarnokban ravatalozták fel. A szertartás alatt az elhunyt kedvenc zenéjét játszották. Nemcsak kollégái vettek részt a szertartáson, de olyanok is sokan érkeztek leróni kegyeletüket, akik csak a televízióból, rádióból ismerték az újságírót. Az évek óta Kijevben élő Seremet korábban évekig dolgozott fehérorosz és orosz televíziókban, az Ukrajinszka Pravda mellett pedig az egyik ukrán hírrádió műsorvezetője is volt.

A szertartáson Szevhil Muszajeva-Borovik, az Ukrajinszka Pravda főszerkesztője kegyetlen gyilkosságnak nevezte az újságíró megölését.

A történtek ellenére mi csak azért sem fogunk félni

– tette hozzá.

Éjjel-nappal dolgoznak a felderítésen

Seremet temetését szombaton szülővárosában, a fehérorosz fővárosban, Minszkben tartják. Az újságírót autójába rejtett, az előzetes vizsgálatok alapján vélhetően távirányítással működésbe léptetett robbanószerkezettel ölték meg a forgalmas reggeli órákban szerdán Kijev belvárosában.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök a pénteki kormányülésen közölte, a rendvédelmi szervek éjjel-nappal dolgoznak a bűncselekmény felderítésén. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra kell kerülni. Eredményről azonban egyelőre egyetlen hivatalos szerv sem számolt be.

A rendfenntartó szervek mindegyike tisztában van rendkívüli felelősségével, azzal, hogy ez egy nagyon nehéz ügy, az elkövetők alaposan megtervezték ezt a szörnyű gyilkosságot

– jelentette ki a miniszterelnök. A kormány tagjai az ülésen egyperces néma csenddel adóztak Seremet emlékének.
Musztafa Najem, az Ukrajinszka Pravda közismert egykori újságírója, jelenlegi kormánypárti képviselő pénteki sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy tudomása szerint a hatóságok már találtak nyomokat, vannak képfelvételek, amelyeket jelenleg tanulmányoznak. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselői is bekapcsolódtak a vizsgálatba, jelen voltak a holttest boncolásakor és a felrobbantott autó vizsgálatakor. Najem szerint az elsődleges feladat most annak megállapítása, milyen és honnan származó robbanóanyagot, detonáló szerkezetet használtak a gyilkosság elkövetéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik