Nagyvilág
Pope Francis greets nuns as he arrives for a meeting with religious for the conclusion of the Year of Consecrated Life at Paul VI audience hall on February 1, 2016 at the Vatican.   AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Az internet és a közösségi oldalak kísértéseire figyelmeztette a női szerzeteseket Ferenc pápa

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 07. 22. 16:00

Az egyházfő emellett a kontemplatív, azaz szemlélődő, elmélkedő életet segítő tanácsokat fogalmaz meg, és kitér a női szerzetesrendek fennmaradásának kérdésére is. A külvilágtól elzárkózva élő szerzetesnőkhöz intézett, latinul Vultum Dei quaerere (Isten arcát keresni) kezdetű apostoli konstitúció a szerzetesrendek működését szabályozza.

A dokumentum vatikáni bemutatásán José Rodríguez Carballo érsek, a Római Kúria szerzetesrendekkel foglalkozó kongregációjának vezetője hangsúlyozta, hogy a női szerzetesrendeknek szóló apostoli konstitúció régóta váratott magára, mert 66 évvel ezelőtt utoljára XII. Pius adott ki hasonló dokumentumot.

A hálózat a megoldás

A rendek fennmaradásának kérdésével összefüggésben Ferenc pápa kiemeli, hogy egyes rendek külföldi “toborzással” igyekeznek biztosítani az utánpótlást, s szavatolni fennmaradásukat, ez azonban szerinte igazi hivatástudat nélkül nem jelent hosszú távú megoldást. Ferenc pápa javaslatai szerint a kevesebb szerzetest számláló vagy szegényebb rendek “hálózatba szerveződve” tudnak jobban működni.

Ferenc pápa szerint az internetes közösségi kultúrától ma már a kontemplatív közösségek sem “mentesülnek”, éppen ezért arra kéri a szerzetesnőket, ne engedjenek a túlzott internethasználat és a közösségi oldalakon való részvétel kísértésének.
A pápa egyik legelső látogatása 2013 októberében az Assisi kolostoraiban elzárkózva élő szerzetesnőkhöz vezetett. Akkor a tévékamerák előtt azt tanácsolta nekik, hogy mosolyogjanak többet. Tavaly márciusban nápolyi látogatása során Ferenc pápát a város székesegyházában a klauzúrás szerzetesnők olyan kitörő örömmel üdvözölték, hogy Crescenzio Sepe nápolyi érseknek kellett rájuk szólnia, hogy ne zavarják az egyházfőt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Man reclining in bed talking on phone and looking at second smart phone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.