Nagyvilág

Újságírókat tartóztatnak le, tévéket és rádiókat záratnak be a török puccs után

A rendőrök rárúgták az ajtót egy szerkesztőségre, és mindenkit a földre fektettek, tarkóra tett kézzel.

A sajtóval szemben is kíméletlen leszámolást indított a török kormány a múlt pénteki puccskísérletet követően.

Szerdán a Meydan című lap szerkesztőségére rátörték a rendőrök az ajtót, és arra kényszerítették az újságírókat, hogy tarkóra tett kézzel feküdjenek a földre, majd elvitték a lap főszerkesztőjét és felelős szerkesztőjét. Csütörtökön elengedték őket a rendőrök. A lapigazgató elmondta: azzal indokolták a rajtaütést, hogy részleteket közöltek egy Fethullah Gülennel készült interjúból. Azt is hozzátette, hogy a történtek után nem tud megjelenni a lap nyomtatott kiadása, mert a nyomda és a terjesztők nem hajlandóak tovább velük dolgozni.

Csütörtökön az Atatürk repülőtéren elfogták az Özgür Düşünce című lap egyik újságíróját, Orhan Kemal Cengizt, valamint feleségét, Sibel Hürtaşt, aki egy amerikai híroldal szerzője. Hürtaşt nem sokkal később elengedték, de férje még ügyvéddel sem beszélhetett.

Hamza Gündözt, a kurdbarát Dicle hírügynökség tudósítóját is letartóztatták a délkelet-törökországi Hakkariban, ennek okát nem közölték.

A török médiafelügyelet 13 televíziótól és 12 rádiótól megvonta a sugárzási engedélyt. A csatornák a Fethullah Gülen mögött álló Hizmet mozgalomhoz kötődtek. A hatóságok betiltották a Leman című szatirikus hetilapot is. A nyomdában rendőrök jelentek meg, hogy megakadályozzák az elkészült példányok eljutását a terjesztőkhöz. (Committee to Protect Journalists)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik