Nagyvilág

Látványosan szakítottak legfontosabb szövetségesei a zimbabwei diktátorral

Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a függetlenségi háború veteránjai ne álljanak ki Mugabe mellett.

Látványosan szakított Robert Mugabe zimbabwei elnökkel egyik legfontosabb szövetségese, a zimbabwei függetlenségi háború veteránjainak szervezete. Csütörtöki közleményükben diktatórikusnak, manipulatívnak és önzőnek nevezték az államfőt.

A Zimbabwei Nemzeti Felszabadító Háború Veteránjainak Szövetsége évtizedeken át támasza volt a 92 éves Mugabénak. A mostani közlemény meglepetésként hatott, miután a veteránok korábban az erőszaktól sem riadtak vissza a kormányt kritizálókkal szemben. Közleményükben azt is az elnök szemére vetették, hogy hátat fordított a veteránoknak, helyettük a kormánypárt ifjúsági szervezetéhez törleszkedik.

Az afrikai országban egyébként egyre nagyobb az elégedetlenség, országos tiltakozás szerveződött a romokban heverő gazdaság, az infláció és a korrupció miatt. A veteránok szerint a válság annak köszönhető, hogy csődöt mondott a vezetés.

Mugabe a hét elején egyenesen azt nyilatkozta a kormányellenes tüntetésekre reagálva, hogy akinek nem tetszenek a körülmények, az menjen el Zimbabwéból. A veteránok erre is reagáltak, mondván, elszomorította őket, hogy az elnök ilyen hangnemet enged meg magának békés tüntetőkkel, köztük háborús veteránokkal szemben, miközben az ország gazdasága rossz állapotban van.

Az államfő egyébként azóta van hatalmon, hogy az ország elnyerte függetlenségét. A veteránok részt vettek Mugabe „földreformjában” is, amelynek keretében ezrével űzték el erőszakosan a fehér gazdálkodókat, hogy földjeiket odaadják a feketéknek. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik