Nagyvilág

A csehek többsége támogatná a halálbüntetés visszaállítását

24.hu
24.hu

2016. 07. 21. 11:00

Korábban a témában:

A cseh lakosság többsége továbbra is támogatja a halálbüntetést, derült ki abból az országos felmérésből, aminek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint

a megkérdezettek 58 százaléka támogatná, ha a cseh jogrendbe visszakerülhetne a halálbüntetés,

ellenkező véleményt az emberek 35 százaléka fogalmazott meg.

Csehországban az 1989-es rendszerváltás után röviddel, 1990-ben törölték el a halálbüntetést, amit az életfogytiglani börtönbüntetés váltott fel. Az utolsó kivégzést 1989. február 2-án hajtották végre Csehországban, amikor felakasztottak egy ötszörös gyilkos férfit.

A múlt század kilencvenes éveinek közepén a halálbüntetést a lakosság mintegy 70 százaléka támogatta, azóta arányuk mérsékelten csökkent. Ez a csökkenés 2011-ben megtorpant, s azóta a halálbüntetés támogatottsága 58-60 százalék körül stabilizálódott.

A CVVM országos felmérésében a halálbüntetés mellett a kegyes halál (eutanázia), valamint a művi terhességmegszakítás támogatottságát is vizsgálta.

A kegyes halál intézményének bevezetését a gyógyíthatatlan betegek esetében a megkérdezettek 66 százaléka támogatná, míg 24 százalék ellenzi.

A nők szabad döntését terhességük művi megszakítására a cseh lakosság 68 százaléka támogatja és természetesnek tartja, a megkérdezettek 18 százalékának nézete szerint a terhességmegszakítást az érintett nők egészségi és társadalmi állapotához kellene kötni. Az évtizedek óta engedélyezett művi terhességmegszakítást csak a megkérdezettek 3 százaléka ellenezte.

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.