Nagyvilág

Félúton jár a Földet hőlégballonnal megkerülő orosz kalandor

Bár adódnak váratlan helyzetek, eddig minden a terv szerint halad.

Nyolc napja indult útnak Nyugat-Ausztráliából a 65 éves Fjodor Konyuhov, hogy hőlégballonjával leszállás nélkül, rekordidő alatt megkerülje a Földet. Fia elmondta: az orosz kalandor kialvatlansággal, faggyal és eljegesedő oxigénmaszkjával küzd, de a tervek szerint halad.

Konyuhov 12 nap alatt akarja megkerülni a Földet, megdöntve ezzel az amerikai Steve Fossett 2002-ben felállított, 13 napos és 8 órás világrekordját.

Oszkar Konyuhov, aki szöveges üzenetekben kommunikál apjával, elmondta: a kalandornak óriási lelkiereje van, és nagy bátorítást adott neki, hogy már túl van az út felén. Bár az utazást gondosan előkészítették, útközben vált világossá, hogy a hőlégballon gondolájába beépített fűtés nem képes leküzdeni a 6-9000 méteres magasságokban uralkodó fagyos hőmérsékletet.

A tervek szerint Konyuhov csütörtökön éri el Dél-Afrika légterét, ami után az út legnehezebb szakasza következik. Az időjárási körülmények miatt kiszámíthatatlan, hogy az Indiai-óceán felett sikerül-e tartani az útitervet. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik