Nagyvilág

A Wikileaks nyilvánosságra hozza a török kormánypárt levelezését

Több százezer email szivárgott ki.

Nyilvánosságra hozta a WikiLeaks a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja elektronikus levelezésének egy részét.

A Recep Tayyip Erdogan elnök mögött álló párt levelezését a WikiLeaks még egy héttel a múlt pénteki puccskísérelt előtt szerezte meg. Később tervezték nyilvánosságra hozni, de az események miatt most úgy döntöttek, közzéteszik a kormánypárt szerverein lévő 762 fiók tartalmát. Ez az email-fiókok mintegy felét, az A-tól az I kezdőbetűig terjedő címeket jelenti.

Megjegyzik, hogy az akparti.org.tr szerveren lévő címeket többnyire külső kapcsolattartásra használták, a legérzékenyebb belső ügyeket nem ezeken keresztül intézték. A legrégebbi levelek 2010-esek, a legutolsót idén július 6-án küldték el. A 294 548 török nyelvű email tartalmát egyelőre nem dolgozták fel.

A WikiLeaks azt írja, meggyőződtek az emailek valódiságáról, amelyeket olyan forrástól kaptak, aki nem kötődik sem a puccskísérlethez, sem rivális politikai párthoz vagy külföldi államhoz.

A szivárogtató oldal a Twitteren arról számolt be, hogy a levelek nyilvánosságra hozatala után blokkolták elérésüket Törökországban, és hackertámadás is érte őket. Ugyanakkor azt javasolták a törököknek, hogy kerüljék ki a cenzúrát, például az anyagok torrenten való terjesztésével, vagy a titkosított és szűretlen adattovábbítást lehetővé tevő Tor böngészővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik