Nagyvilág

Török nagykövet: már a puccs előtt ismert volt a tisztogatások áldozatainak névsora

Szerinte épp azért próbálkoztak megdönteni Erdogan hatalmát, mert tudták, hogy készülnek ellenük.

Törökország bécsi nagykövete a Kurier című osztrák lapnak adott interjúban azt mondta: ismert volt már a puccs előtt is azoknak a névsora, akiket most eltávolítanak a széles körű tisztogatások során, és éppen azért próbáltak meg államcsínyt végrehajtani, mert tudták, hogy készülnek ellenük.

Hasan Gögüs szerint a török államigazgatás, a kormány és a hadsereg sorait „államellenes csoportok lepték el”, és „semmilyen kormány nem tolerálhat egy másik államot az államon belül”.

A nagykövet „bugyuta pletykáknak” minősítette azokat a feltételezéseket, miszerint a puccskísérletet a török kormány rendezte volna. „Az elnök nagyon közeli munkatársait vesztette el. Csaknem 150 civilt gyilkoltak meg. Melyik kabinet venné tervbe ártatlanok halálát?” – tette fel a kérdést.

Gögüs visszautasította azokat a vádakat is, miszerint Törökország diktatórikus irányt vett. Azt mondta, tiszteletben tartják az emberek akaratát, és a nemzetközi újságírók bírálatokat fogalmazhatnak meg az országról, ami „egy diktatúrában lehetetlen lenne”.

Úgy vélte, Törökország biztonságos hely, mert „terrortámadások Nizzában, Párizsban vagy Brüsszelben is vannak”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik