Nagyvilág

Felfüggesztettek egy azeri tévét, mert leadott egy interjút Fethullah Gülennel

Az azerbajdzsáni médiahatóság felfüggesztette a magántulajdonú ANS médiacsoport egyik televíziójának a sugárzását, mert leadott egy interjút Fethullah Gülennel, aki Ankara szerint a törökországi puccskísérlet kitervelője.

Az AFP francia hírügynökség szerint azért függesztette fel a médiacsoport működését, hogy

elejét vegyék mindenféle provokációnak, amely árthat a Törökország és Azerbajdzsán közti stratégiai partnerségnek, illetve hogy megfékezzék a terrorizmus nyílt propagandáját.

A közlemény azt írja, az ANS televíziócsatorna a török-azeri “testvéri kapcsolatok szellemével ellentétes állást foglalt”, a török kormány elleni propagandát sugárzott, támogatta Fethullag Gülent és híveit, akik a több száz ember halálával járó véres puccskísérletet szervezték.

Ankara szerint a puccskísérlet mögött egy, a hadseregben is kiépült “párhuzamos struktúra” húzódott meg. A török kormány Fethullah Gülent, az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónokot hibáztatja a puccskísérletért, aki azonban élesen elítélte azt, és a leghatározottabban cáfolta, hogy bármilyen köze lenne hozzá.

A török elnök, Recip Tayyip Erdogan már hosszú ideje azzal gyanúsítja Gülent, hogy a kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási, és sajtóstruktúra kiépítésével.

Közben a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet hétfőn arról számolt be, hogy a puccskísérletet követő két napban több mint egy tucat kormánykritikus török honlapot blokkoltak Törökországban a kormányfői hivatal kérésére. A szervezet óva intette Ankarát, hogy a puccskísérlet ürügyén megpróbálja elhallgattatni a kritikus sajtót.

A Török Újságírók Szövetsége (TGC) eközben elítélte az újságírók és médiaszervezetek elleni támadásokat az államcsínykísérlet során. A puccsisták behatoltak a TRT és a CNN Türk török hírtelevíziók, valamint a Hürriyet napilap épületeibe, emellett helikopterek támadást mértek a TURKSAT tévéállomásra is Ankara külterületén. Mustafa Cambaz fotóriporter pedig életét vesztette a történtek során.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik