Nagyvilág

Nem adnak át Magyarországnak egy menedékkérőt, mert megalázó bánásmód fenyegetné

A szíriai férfi menekültügyi eljárását így Németországban kell lefolytatni.

Egy német bíróság rendszerszintű hiányosságokra hivatkozva megtiltotta, hogy átadjanak Magyarországnak egy szíriai menedékkérőt.

A szíriai férfi még 2014-ben érkezett Németországba Magyarországon keresztül. Hazánk a dublini mechanizmus keretében vállalta, hogy átveszi az illetőt és lefolytatja a menekültügyi eljárást, ezért a német bevándorlási hivatal elutasította kérelmét, és elrendelte kitoloncolását Magyarországra. Ugyanakkor a kérelmező a bírósághoz fordult, és az első fokon eljáró sigmaringeni közigazgatási bíróság idén márciusban érvénytelenítette a bevándorlási hivatal döntését.

Az ítéletben arra hivatkoztak, hogy a szíriai férfit a magyar menekültügyi rendszert jellemző jelentős hiányosságok miatt embertelen, megalázó bánásmód fenyegetné, ha átadnák. A tartományi közigazgatási fellebbviteli bíróság elutasította a bevándorlási hivatal fellebbezését, az indoklást azzal bővítve, hogy az idegenrendészeti őrizet magyarországi rendszerét már 2014-ben annyira komoly hiányosságok jellemezték, hogy a felperest nem lehetett volna kitenni az itteni menekültügyi eljárásnak.

Az ítéletben jelezték, hogy jelentős kockázata állna fenn annak, hogy a menedékkérőt Magyarországon önkényesen őrizetbe veszik, és nem tud hatékonyan védekezni az intézkedés ellen. Az őrizetesek elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézményekben a körülmények nagyon rosszak, a személyzet fellépését pedig különös keménység és brutalitás jellemzi – áll az indoklásban.

Az ítélet alapján a menedékkérő ügyében Németország az illetékes. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik