Nagyvilág
KAYSERI, TURKEY - JULY 17: Kayseri Garrison Commander Air Vice-Marshal Ismail Yalcin, who was detained following the failed Parallel State/Gulenist Terrorist Organization's failed military coup attempt, is taken to Kayseri Training and Research Hospital for a medical check up in Kayseri, Turkey on July 17, 2016.  Musa Ozyurek / Anadolu Agency

Elképesztő erővel vetette bele magát a török kormány a tisztogatásba

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 07. 18. 19:12

Az egyik politikus szerint úgy látszik, egyesek figyelmen kívül hagyták, hogy a parlament épületét 11 találat érte eltérített F-16-osokból.

Hatalmas tisztogatásba fogott a török kormány a péntek éjjeli sikertelen puccskísérlet után. Legalább 9000 rendőrt és több tucat helyi vezető kormánytisztviselőt elbocsátottak, 7500 embert pedig letartóztattak – köztük több mint hatezer katonát, 103 tábornokot és tengernagyot, a hadsereg felső vezetésének csaknem harmadát.

Letartóztatási parancsot adtak ki 2700 bíró ellen, és hárommillió közszolgának megtiltották, hogy külföldre utazzon, miután a kormány attól tart, hogy a puccskísérlet résztvevői elmenekülnének az országból. Mintegy húsz, a kormánnyal szemben kritikus hírportált bezárattak.

A nyugati országok és nemzetközi szervezetek már jelezték, hogy Törökország NATO-tagsága, és az uniós csatlakozási tárgyalások forognak kockán, ha visszaállítják a halálbüntetést, amit Erdogan is kilátásba helyezett.

Az EU külügyminiszterei közleményükben jelezték, hogy figyelemmel követik a török alkotmányos rend betartását, de egy szóval sem említették a Törökország és az EU közötti menekültügyi megállapodást, amely vízummentességet helyezett kilátásba.

A török kormányoldal leplezetlenül beszél tisztogatásról, és visszautasítják a nyugatról érkező kritikákat, szerintük legitim, ahogyan a puccskísérletre reagálnak. Egy török tisztségviselő azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy óriásinak tűnik a letartóztatottak száma, de erre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a civilek és kormányépületek elleni újabb támadásokat. A letartóztatottakkal szembeni bizonyítékokat a bíróságok majd értékelik – mondta, hozzátéve, úgy látszik, hogy egyesek figyelmen kívül hagyják, hogy a parlament épületét 11 találat érte eltérített F-16-os harci repülőkből.

Asli Aydintasbas elemző szerint a kormány paranoid módon csap le azokra, akikről úgy gondolják, hogy gülenisták, vagy kapcsolatban állnak a száműzetésben élő hitszónokok köreivel. Ugyanakkor úgy néz ki, nem mennek szembe a kurdokkal, vagy azokkal a baloldaliakkal, akik Erdogan pártjának hagyományos ellenzéke. (The Guardian)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. július 4.
Szatmáry Kristóf fideszes országgyûlési képviselõ beszédet mond a Reformátorok tere és reformációs emlékmû alapkõletételén Budapesten, a XVI. kerületi Sashalom utcában 2017. július 4-én. A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére kialakított 12.000 négyzetméteres téren R. Törley Mária szobrászmûvész reformáció emlékmûve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.