Nagyvilág

Hétszázan eltűntek Fallúdzsából

Az iraki hadsereg június végén jelentette be az iraki szunniták egyik vallási központjának, az Iszlám Államdzsihadista szervezet kezén 2014 óta lévő Fallúdzsának a felszabadítását. Az offenzívát a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet támogatta, de hivatalosan nem hatoltak be a szunnita többségű településre.

A különmegbízott szerint 95 férfit még a város elfoglalása előtt egy nappal, 643 férfit és fiút pedig több mint egy héttel később vettek őrizetbe a síita ernyőszervezethez kötődő milíciák a város külterületein és egy elővárosban.

Jan Kubis, az ENSZ iraki különmegbízottja közölte, hogy az ENSZ iraki missziója hiteles információkat szerzett az iraki fegyveres erők és a síita milíciák által a város elleni offenzíva során elkövetett gyilkosságokról, kínzásokról és emberrablásokról.

A különmegbízott felszólította az iraki hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az eltűntek felkutatása és a jogaikat megsértők felelősségre vonása érdekében.
Kubis hangsúlyozta, hogy “Fallúdzsa leckéjéből tanulni kell”, miközben az iraki erők az Iszlám Állam iraki de facto fellegvárának, Moszulnak az ostromára készülnek.

Az ENSZ szerint a Moszul elleni hadművelet nyomán keletkező humanitárius szükségletek kielégítéséhez akár 1 milliárd dollárra (285 milliárd forintra) is szükség lehet, és a harcok 2016 legnagyobb humanitárius válságát fogják előidézni.

A világszervezet szerint csak a fallúdzsai offenzíva miatt 640 ezer ember vesztette otthonát. Ezt leszámítva mintegy 3,4 millió ember vált földönfutóvá az Iszlám Állam 2014-es iraki felemelkedése óta.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik