Nagyvilág

Bréking: Trump bejelentette, ki lesz alelnökjelöltje

Donald Trump republikánus elnökjelölt pénteken a Twitter-oldalán hivatalosan is megerősítette, amit már egy nappal korábban republikánus tisztségviselők kiszivárogtattak az amerikai sajtónak, hogy Mike Pence, Indiana állam kormányzója lesz az alelnökjelöltje.

Trump eredeti terve szerint egy Manhattanben tartott sajtótájékoztatón akart bemutatni alelnökjelöltjét pénteken, de amerikai idő szerint csütörtök este közölte, hogy a nizzai terrortámadásra tekintettel elhalasztja a sajtótájékoztatót. A Twitter-oldalán megjelent bejegyzés szerint a péntekre tervezett sajtótájékoztatót szombaton, magyar idő szerint délután öt órakor tartja meg.

A bejelentés látszólag még Trump kampánymenedzserét is meglepte, aki péntek reggel még azt nyilatkozta a CBS News-nak, hogy Trump majd csak valamikor a hétvégén közli döntését. Paul Manafort közölte, hogy az elnökjelölt úgy érezte, hogy “nem lenne helyénvaló” közvetlenül egy ilyen tragédia után ilyen fontos bejelentést tenni.

Pence személyében Trump egy kőkemény konzervatív politikus mellé tette le a voksát, hogy megnyerje magának a vele szemben szkeptikus republikánus politikusokat, akik kételkednek abban, Trump mennyire veszi komolyan a konzervatív ideológiát. Kérdéses ugyanakkor, hogy a kormányzó milyen nagy segítség lesz számára a győzelemhez fontos független szavazók, valamint a Hillary Clintont nem kedvelő demokrata választók megnyerésére.

Az országos politikai életben kevéssé ismert – a választók 86 százaléka nem ismeri, vagy nincsen vélemény róla – Pence-t 2012-ban választották meg Indiana állam kormányzójának. Idén kellett volna indulni újraválasztásáért, de a közvélemény-kutatások adatai szerint nehéz küzdelem várt volna rá demokrata ellenfelével szemben. Azzal, hogy elfogadta az alelnökjelölti címet, most egy kínos vereségtől kíméli meg saját magát.

Az 1959-ben, ír katolikus családba született Pence a főiskolai ideje alatt lett evangelista keresztény és konzervatív. A karrierjét ügyvédként kezdő Pence a kilencvenes években rádióműsorával lett ismert, majd hat cikluson át képviselte Indianát a washingtoni képviselőházban, mielőtt megválasztották az állam kormányzójának.

A mélyen vallásos, és társadalmi kérdésekben keményvonalas konzervatívnak számító politikus jó kapcsolatokat ápol a republikánus képviselőkkel és szenátorokkal, ami nem mondható el Trumpról. Valamint jó kapcsolatai vannak a republikánus politikusok kampányait adományokkal segítő pénzemberekhez, ami szintén nagy segítséget jelent a pénzproblémákkal küzdő milliárdos üzletembernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik