Nagyvilág

Nincs értelme próbálkozni a Zika-vírus megfékezésével egy tanulmány szerint

Azzal csak a járvány húzódna el. A kutatók úgy vélik, jobb, ha minél többen mielőbb túlesnek a fertőzésen, mert immunissá válnak, és nem marad, aki továbbadja a betegséget.

A londoni Imperial College kutatóinak tanulmánya szerint nincs sok értelme annak, hogy a Zika-vírus latin-amerikai terjedésének megállításával próbálkozzanak, de a járvány három éven belül magától véget ér. Rámutatnak: a dengue-lázat sem sikerült szúnyogirtással megfékezni.

Ugyanakkor a Zika-vírus nem képes ugyanazt az embert kétszer megfertőzni, mert aki egyszer megbetegszik, annak a szervezete már elkezd antitesteket termelni. Így végül túl kevés ember marad, aki továbbadhatná a fertőzést.

Ha a vírus terjedését szúnyogirtással lassítanák, azzal még rontanák is a helyzetet, mert több ideig tartana, amíg elegen válnak immunissá.

Egyébként úgy tűnik, Dél-Amerikában már csökken a fertőzések száma, a kolumbiai hatóságok szerint túl vannak a csúcson. Szakértők azonban úgy vélik, hogy korai még örülni, mert az is állhat a háttérben, hogy sokan nem mennek el orvoshoz, mert a betegség enyhe lefolyású, és tudják, hogy úgysem gyógyítható, az orvosok is legfeljebb fájdalomcsillapítót tudnak felírni. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik