Nagyvilág

Megszületett az ítélet: ítéletidő toporzékolt Ausztriában

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 07. 13. 12:27

Ítéletidő tombolt Ausztria több tartományában, kidőlt fák és áradások akadályozták a közlekedést, így kedd estétől folyamatosan riasztották a tűzoltókat, akik még szerda délelőtt is dolgoztak a viharkárok utáni helyreállításon.

Diónyi nagyságú jég esett Burgenland tartomány Felsőőri járásában (Bezirk Oberwart), Lődös (Litzelsdorf) településen háztetők omlottak be, számos autó megrongálódott. A termőföldekben is kárt tett a heves jégeső, a villámlás pedig áramkimaradást okozott a környező falvakban. A jégeső Pásztorháza (Stinatz) településen jelentette a legtöbb kárt, ugyanis a lezúduló jégdarabok miatt számos lakó már nem tudta biztonságos helyre állítani autóját. Az első becslések szerint Burgenland déli részén 2700 hektárnyi termőterületet ért kár, mintegy 700 ezer eurós veszteség keletkezett.

Bécsben szerdára virradóra nagyjából száz esetben riasztották a tűzoltókat. Ötven alkalommal a lezúduló eső okozta károk, harminc esetben a tűzjelző rendszerek megzavarodása miatt.

Stájerországban kedd estig 300 esetben hívták ki a tűzoltókat elárasztott utcák, pincék, megrongálódott háztetők miatt. A tartományban mintegy 1500-an dolgoztak hajnalig, majd szerda délelőtt folytatták a viharkárok eltakarítását.

A zöldség-, a gyümölcs- és a szőlőtermő területeket sújtó károkról is érkezett jelentés, mintegy 7300 hektárnyi területet rongált meg a vihar a weizi (Bezirk Weiz), a Graz-környéki (Bezirk Graz-Umgebung) és a Hartberg-fürstenfeldi járásban (Bezirk Hartberg-Fürstenfeld). Szerda délelőtt még Gasen településen volt eltorlaszolt útszakasz.

A felső-ausztriai Bad Ischl városában a tűzoltókat 115 alkalommal riasztották, egyesek szerint “csatatérként” nézett ki a település, miután átvonult rajta a vihar. Az utcákat elöntötte a víz, fák dőltek ki, az utak járhatatlanná váltak.

Számos település áram nélkül maradt, két házból ki kellett költöztetni az ottlakókat. Felső-Ausztria tartományban pincéket öntött el a víz, hirdetőtáblák dőltek le, lehulló gallyak akadályozták a közlekedést, tetőket és vezetékeket rongált meg a vihar.

Az alsó-ausztriai Sankt Valentin településnél hirtelen egy aluljárót árasztott el a víz, a bent ragadt járművek utasait ki kellett szabadítani, mivel maguk már nem tudták kinyitni az ajtókat.

A tartományban lévő Amstetten járásban (Bezirk Amstetten) pincéket, garázsokat öntött el az eső, a beáramló víz szintje helyenként az egy métert is elérte.

Salzburgban óránként több mint száz kilométeres erejű széllökések voltak, pincéket és aluljárókat árasztott el a víz, a szél fákat döntött ki.

Tirol tartomány déli részénél, a Langtaufer-völgynél kőomlás zárt el egy kétszáz fős települést a külvilágtól.

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) közlése szerint szerdán további csapadék várható országszerte és elsősorban Ausztria délkeleti részén lehet heves viharokra és jégesőre számítani.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.