Nagyvilág

Brexit: a skót meglátás szerint a maradás maradást jelent

Theresa May új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása Skóciára alkalmazni a Brexitet, vagyis az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépését - jelentette ki szerdán Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a BBC brit közszolgálati televíziónak, órákkal May hivatalba lépése előtt adott interjújában.

Sturgeon azt mondta: Theresa May szerint a Brexit Brexitet jelent. Leszögezte ugyanakkor, hogy mivel Anglia és Wales a kilépésre szavazott, May-nek felhatalmazása van a kiválást ott kezdeményezni, de ahhoz nincs, hogy a Brexitet Skóciára alkalmazza, ahol a nagy többség a maradásra voksolt a referendumon. Hozzátette: a skót meglátás szerint a maradás maradást jelent, és reméli, hogy az új brit miniszterelnök tiszteletben tartja a skótok döntését.

Nicola Sturgeon May miniszterelnöki hivatalba lépésével kapcsolatban üdvözölte azt, hogy egyre több nő foglal el fontos politikai pozíciókat.

A skót miniszterelnök emellett hangsúlyozta: azt akarja, May biztosítsa a skót kormány számára az EU-ban való maradás lehetőségeinek megvizsgálását.

Sturgeon az interjúban megismételte többször hangoztatott álláspontját, hogy “a skót függetlenség kérdése az asztalon van”. Rámutatott, hogy vannak “alternatív megegyezések” az Egyesült Királyság részei és az unió között, például a második legnagyobb Csatorna-sziget, Guernsey, amely a brit korona függősége, és nem tagja az EU-nak. Ennek fényében – fejtegette Sturgeon – nem elképzelhetetlen, hogy Skócia és az Egyesült Királyság többi része különböző megállapodásokra jut az unióval. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik