Külföld
BATON ROUGE, LA -JULY 10: Protesters shout "Hands up, don't shoot" as law enforcement gather before charging the protesters to make arrests on July 10, 2016 in Baton Rouge, Louisiana. Alton Sterling was shot by a police officer in front of the Triple S Food Mart in Baton Rouge on July 5th, leading the Department of Justice to open a civil rights investigation.   Mark Wallheiser/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / MARK WALLHEISER

Kezd elszabadulni az őrület Louisianaban, a rendőrök rengeteg tüntetőt vittek el

24.hu
24.hu

2016. 07. 11. 09:49

Az elmúlt hetekben a sajtót bejáró két nagyobb nyilvánosságot kapó rendőri túlkapásból az egyik a Luisianai Baton Rouge-ban történt. Alton Sterling egy parkolóban árult cégéket, amikor két rendőr letartóztatta. A földre teperték, lefogták a kezeit, majd az egyik rendőr mégis elkezdett kiabálni, hogy Sterling a fegyveréért nyúl. Ugyan sterlingnél nem volt fegyver, mégis agyonlőtték.

Vasárnap éjjel többszáz tüntető gyűlt össze, hogy Sterling halála miatt tiltakozzon. Először egy metodista templom előtt találkoztak, az úton. Végül egy helyi nő adott nekik engedélyt arra, hogy a telkén, biztonságos területen tiltakozzanak. Körülbelül száz rendőr jelent meg a helyszínen rohamfelszerelésben. A nő háza előtt békésen tüntető embereket egyszer csak váratlanul elkezdték kiszorítani. Amikor az útra szorultak, letartóztatták őket, mert akadályozták a forgalmat az úton, ahová ők terelték őket.

A rendőrség hivatalos álláspontja az volt, hogy a tüntetők már akkor is akadályozták a forgalmat az illegális tüntetéssel, amikor összegyűltek, így már azelőtt elkövették a bűncselekményeket, hogy biztonságos helyre mentek volna.

Három újságírót is letartóztattak, a többieket pedig figyelmeztették, és egy párméteres területre szorították őket. DeRay McKessont, a Black Lives Matter mozgalom híres aktivistáját is letartóztatták, majd óvadék ellenében elengedték. A vádakat nem ejtették ellene.

Miatta még Edward Snowden is megszólalt. Azt írta, a képen szereplő két férfi közül melyik tűnik nyugodtabbnak a választásával kapcsolatban?

A tüntetők közül többet is előzetes figyelmeztetés nélkül vittek el. A fenti videón például épp interjút ad egy fiatal tüntető, miközben elviszik a rendőrök. A legdurvábban viszont az alábbi kép terjed az interneten, ahol a rohamrendőrök egy fiatal, nyugodtan álló lány felé rohannak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.