Nagyvilág

Beleáll a Brexitbe a leendő brit miniszterelnök

Nincs visszaút, a döntést sikerre fogják vinni – jelentette ki Theresa May.

A brit miniszterelnöki poszt várományosa, Theresa May eloszlatta azokat a találgatásokat, melyek szerint a kormány figyelmen kívül hagyja a népszavazás eredményét. A politikus gyakorlatilag ígéretet tett arra, hogy kivezeti az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, ha bizalmat szavaz neki a parlament.

A Brexit az Brexit, és sikerre fogjuk vinni

– mondta May, aki jelenleg a belügyminiszteri széket foglalja el. „Nem lesznek próbálkozások a bennmaradásra, sem az újracsatlakozásra, és nem lesz második referendum” – jelentette ki. Szerinte a brit népnek megvolt a lehetősége, hogy döntsön erről. „Világos üzenetet küldtek számunkra, amelyre reagálnunk kell azzal, hogy azt tesszük, amire az emberek kértek bennünket” – mondta.

Ugyanakkor azt is leszögezte: az Európai Unióval a lehető legjobb kereskedelmi megállapodásokat kell kialkudni. Azt is mondta, hogy szerinte a népszavazás eredménye üzenet volt a kormány számára, hogy az emberek számára nem lehet az országok közti szabad mozgást úgy biztosítani, ahogy eddig.

David Cameron hétfőn bejelentette, hogy nem várja meg a toryk szeptemberi kongresszusát, szerdán beadja lemondását. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik