Nagyvilág

Több száz katonát küldenek a britek a keleti NATO-tagállamok védelmére

A cél az oroszok elrettentése az újabb agressziótól.

Több száz katonát küld Nagy-Britannia a kelet-európai NATO-tagállamokba, emellett átfogó intézkedéscsomagot is kidolgozott a térség katonai védelmének erősítésére.

A brit védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy ötszáz fős katonai kontingenst indít Észtországba, amely azonnali reagálású erőként lép fel bármilyen válság vagy incidens esetén. Egy 150 tagú brit egység Lengyelországba települ, a közös műveleti képesség erősítése, és a lengyel fegyveres erőknek nyújtott képzési támogatás céljából. Az intézkedéscsomag része négyezer ukrán katona kiképzése is.

A tárca ismertetése szerint a britek emellett több ezer fős alakulatot tartanak készültségben, amelyek néhány napon belül bárhol bevethetők a NATO gyorsreagálású erőinek részeként.

A brit királyi légierő most is négy Typhoon harci repülőgépet állomásoztat a balti térségben, amelyek folyamatos készültségben vannak, hogy azonnal reagálhassanak a NATO-légtér esetleges megsértésére.

A minisztérium azzal indokolja az intézkedéseket, hogy a kelet-európai szövetségesek egyéb kockázatok mellett az orosz agresszió fenyegetésével szembesülnek. Emellett a tárcavezető arról is beszélt, hogy céljuk elrettenteni Oroszországot bármilyen további agressziótól. A kelet-európai NATO-tagországok óriási nyomást érzékelnek Oroszország részéről –jelentette ki Michael Fallon, példaként említve a határ menti orosz hadgyakorlatokat és a légterükbe való orosz berepüléseket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik