Nagyvilág

A norvég miniszterelnök segítség garantálását kéri a NATO-tól egy orosz agresszió esetére

Erna Solberg norvég kormányfő a varsói NATO-csúcstalálkozón garanciákat szeretne a katonai szövetségtől arra, hogy egy Oroszországgal szembeni esetleges konfliktusban a Norvég-tengeren több segítséget kapjon a skandináv ország.

Solberg egy norvég lapnak azt nyilatkozta,hogy a NATO-nak válaszlépéseket kell tennie az orosz fegyverkezésre az északi területeken.

Nem akarunk militarizálást északon. De uralnunk kell a hajózást. Egyébként jó kapcsolatot ápolunk Oroszországgal, és nem gondoljuk, hogy szándékában állna megtámadni minket. 

A csúcstalálkozó pénteken és szombaton lesz.

A NATO tagországai arról döntenek majd, hogy zászlóaljakat vezényelnek a balti országokba és Lengyelországba. Az NTB norvég hírügynökség szerint Solberg attól tart, hogy a találkozón az északi tengerek védelme nem kap akkora figyelmet, mint a Norvégiától délkeletre eső területek.

Solberg azt is mondta,

nehéz utánpótlási vonalakat biztosítani, ha nem uraljuk a tengereket. Ahhoz, hogy hajókat és felszereléseket lehessen behozni, ellenőrzés alatt kell tartani a légteret és a tengert.

A kormányfő hozzátette, hogy az északi tengerek biztonságával kapcsolatban keserű emlékei vannak Norvégiának a második világháborúból.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik