Nagyvilág

Ötgyermekes színesbőrű férfit lőttek agyon a rendőrök Louisianában

Tüntetés vette kezdetét az Egyesült Államok déli Louisiana államának fővárosában, Baton Rouge-ban szerdára virradóra, miután a közösségi médiában nyilvánosságra került egy mobiltelefonnal készült videofelvétel, amelyen az látható, hogy két fehér rendőr vitába keveredik egy fekete férfival, majd egyikük leteperi, a másikuk pedig agyonlövi.

A videóra rögzített incidens kedden, a kora délutáni órákban történt. A rendőrség akkor csupán arról adott ki közleményt, hogy egy férfi fegyverrel a kezében fenyegetődzött egy bolt előtt, és a rendőrségi intézkedés során életét vesztette.

Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy a 37 éves Alton Sterling halálát a mellkasát és a hátát ért golyó okozta. A rendőrségi jelentés szerint ismeretlen telefonáló bejelentése nyomán érkeztek a helyszínre, ahol az intézkedő rendőrök vitába keveredtek a férfival, az egyik rendőr végzetesnek bizonyult lövést adott le.
Az egyik szemtanú azonban arról tett vallomást, hogy a rendőr

négyszer vagy hatszor lőtt az áldozatra, miközben a másik rendőr lefogta.

Mint kiderült, az agyonlőtt ötgyermekes férfi kezében nem volt fegyver, bár a szemtanú szerint a zsebében a rendőrök találtak egy pisztolyt.  A két intézkedő rendőrt kényszerszabadságra küldték, az ügyben folyik a vizsgálat.

Kedd estére több mint kétszázan gyűltek össze a helyszínen, elzárták a közeli utcákat is, és miután a rendőrök megjelentek, átvonultak a polgármesteri hivatal elé.  Az Egyesült Államokban évente több mint ezer embert lőnek agyon intézkedés közben a rendőrök, s az áldozatok túlnyomó többsége afroamerikai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik