Nagyvilág

Elítélték a Bataclan egyik merénylőjének társait

Ügyvédjük azt mondta, fellebbeznek, mert nem az általuk elkövetett cselekményt, hanem a potenciális veszélyt ítélték meg.

6-9 év börtönre ítélték Franciaországban egy dzsihadista hálózat hét tagját. Ugyanahhoz a körhöz tartoztak, mint a 23 éves Fouad Mohamed-Aggad, aki tavaly novemberben a párizsi Bataclan koncertteremben felrobbantotta magát. A leghosszabb börtönbüntetést a merénylő testvérére, Karim Mohamed-Aggadra szabta ki a bíróság.

Egy Strasbourgban felnőtt gyerekkori baráti társaságról van szó, akik 2013 decembere és 2014 áprilisa között kiképzést kaptak Szíriában. Eddig büntetlen előéletűek voltak, közösségi oldalakon keresztül szervezte be őket a francia dzsihadisták egyik legismertebb toborzója, Mourad Fares, aki azóta börtönben ül.

Karim Mohamed-Aggad ügyvédje azt mondta, valószínűleg fellebbeznek, mert úgy vélik, a bíróság félelemkeltő ítéletet hozott egy olyan országban, amely félelemben él, és nem az elkövetett bűncselekményt, hanem a potenciális veszélyt ítélték meg.

Korábban a gyanúsítottak azt állították, hogy humanitárius célból mentek Szíriába, illetve azért, hogy a szíriai rezsim ellen harcoljanak, de nem akartak dzsihadisták lenni. Az ügyészség viszont azt állítja, hogy az Iszlám Állam soraiban vettek részt a harcokban.

A nyomozás során azt mondták a strasbourgi fiatalok, hogy elborzasztotta őket az a szörnyűség, amit Szíriában láttak, ezért inkább hazatértek Franciaországba, ugyanakkor Fouad Mohamed-Aggad „teljesen megőrült” és beállt harcolni a szélsőségesek közé. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik