Külföld
IDOMENI, GREECE - MARCH 17:  Children play in front of washing drying at the Idomeni refugee camp on the Greek Macedonia border on March 17, 2016 in Idomeni, Greece. Many of the thousands of migrants stranded at the border camp are saying they are awaiting the outcome of the EU summit currently being held in Brussels. The decision by Macedonia to close its border to migrants last week has left thousands of people stranded at the Greek transit camp. The closure, following the lead taken by neighbouring countries, has effectively sealed the so-called western Balkan route, the main migration route that has been used by hundreds of thousands of migrants to reach countries in western Europe such as Germany. Humanitarian workers have described the conditions at the camp as desperate, which has been made much worse by recent spells of heavy rain.  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

19 millió eurót szán a menekültügyre a német kormány

24.hu
24.hu

2016. 07. 06. 21:45

Németországban a szövetségi kormány jövőre 19 milliárd eurót fordítana a menekültügyre a költségvetés szerdán elfogadott tervezete szerint. A tartományok elégedetlenek és a támogatás növelését sürgetik.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a 328,7 milliárd euró bevételt és pontosan ugyanennyi kiadást előirányzó költségvetési javaslatot bemutató berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az állástalan menekültek munkanélküli segélyére 4,1 milliárd eurót szánnak, és szintén 4,1 milliárd euró jut a menekültek beilleszkedését szolgáló programokra.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalra (BAMF) 1,1 milliárd eurót fordítanak, a legnagyobb összeget –  6,3 milliárd eurót – pedig nem a Németországban tartózkodó menedékkérőkre, menekültekre költik, hanem Németországon kívüli programokra, a menekülésre késztető okok megszüntetését és az újabb menekülthullámok kialakulásának megakadályozását célzó munka finanszírozására.

A további költségek abból keletkeznek, hogy a kormány menedékkérőkként havonta 670 euró támogatást fizet az ellátásukért felelő tartományoknak, és három évre átvállalja tőlük a menekült státuszba kerülő kérelmezők lakhatási támogatását.

A pénzügyminiszter a központi támogatás növelésére irányuló igényekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a szövetségi kormány lehetőségei végesek, és a gazdasági fellendülés révén a tartományok és helyi önkormányzatok adóbevételei egyébként is nagyobb mértékben nőttek, mint a szövetségi szintű adókból származó bevételek.

Wolfgang Schäuble hozzátette, hogy a támogatás növeléséről csak akkor lehet szó, ha a tartományok pontos kimutatásokkal, teljesítési igazolásokkal indokolják, hogy mire kérnek plusz pénzt, és a benyújtott dokumentumokat ellenőrzi egy külső, független intézmény.

A menekültügy költségeinek megosztásáról hónapok óta tart a berlini vezetés és a tartományi kormányok vitája. A követező egyeztetést csütörtökön tartják Berlinben.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Süddeutsche Zeitung című lap szerdai beszámolója szerint a támogatás 8 milliárd eurós növelését sürgeti a következő három évre, ebből jövőre 1,5 milliárd eurót kellene átutalni a szövetségi kormánytól a tartományoknak.

A bajor tartományi kormány vezetője a müncheni lapnak elmondta, hogy szerinte a berlini vezetés elfogadhatatlan módon megpróbálja kivonni magát a felelősség alól, és “a költségek 20 százalékát sem hajlandó viselni olyasmiért, amit saját maga idézett elő”.

Horst Seehofer a pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) tartományi törvényhozási (Landtag-) frakciójának szerdai müncheni ülésén sajtójelentések szerint élesen bírálta Wolfgang Schäublét a berlini tájékoztatón elhangzottak miatt. Például az igazolások, kimutatások benyújtására és az adatok független ellenőrzésére vonatkozó felvetésre reagálva azt mondta, hogy Bajorországgal nem lehet úgy bánni, mint egy eladósodott dél-európai állammal, és hangsúlyozta, hogy nem “kéregetőként” megy Berlinbe tárgyalni a költségek megosztásáról. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.