Külföld
A woman takes a copy of the London Evening Standard with the front page reporting the resignation of British Prime Minister David Cameron and the vote to leave the EU in a referendum, showing a pictured of Cameron holding hands with his wife Samantha as they come out from 10 Downing Street, in London on June 24, 2016. 
Britain voted to break away from the European Union on June 24, toppling Prime Minister David Cameron and dealing a thunderous blow to the 60-year-old bloc that sent world markets plunging. / AFP PHOTO / LEON NEAL

Az Európai Parlament előtt a Brexit

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 07. 05. 05:32

A migrációs válság kezelésének feladatairól és az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése részleteiről vitáznak egyhetes plenáris ülésükön az Európai parlament képviselői Strasbourgban.

A képviselők kedden Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a részvételével vitatják meg az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló brit referendum következményeit és a múlt heti EU-csúcs eredményeit.

Szlovákok

Az Európai Parlament arról tájékoztatott, hogy a képviselők kedd reggel Mark Rutte holland kormányfővel értékelik a lezáródó holland elnökség munkáját, szerda reggel pedig Róbert Fico szlovák miniszterelnökkel vitatják meg a július 1-jén kezdődött szlovák EU-elnökség prioritásait.

Az első szlovák EU-elnökség a hírek szerint a gazdasági növekedés, az egységes piac, a migrációs politika és a külpolitika területein szeretne eredményeket felmutatni.

Menekültek

Az EP kedden vitázik és szerdán szavaz a Frontex és a nemzeti hatóságok erőit egyesítő közös európai határ- és parti őrség felállításáról. A tervek szerint továbbra is a tagállamok felügyelik saját határaikat, viszont segítséget kérhetnek a gyors reagálásra képes európai határ- és parti őrségtől (EBCG), ha az EU külső határai nyomás alá kerülnek.

Amennyiben a tagállam nem kér, és fogad el segítséget, de a helyzet a schengeni határokat veszélyezteti, az adott ország szomszédjai átmenetileg újra bevezethetik a belső határellenőrzést a vele közös határszakaszokon. Az ügynökségnek emellett nagyobb szerepet szánnak a migránsok visszaküldésében is.

Az EP plenáris ülésének nyári ülésén a képviselők szavaznak a társasági adózás átalakításáról szóló javaslatokról is. A tisztességesebb és világosabb társasági adó szabályokról szóló tervezet többek között uniós szintű tulajdonjogi nyilvántartást, adóparadicsomokra vonatkozó feketelistát, a nem együttműködő bíróságok elleni szankciókat, a bankokra és adótanácsadókra vonatkozó magatartási szabályzatot és az uniós kereskedelmi megállapodások kapcsán a jó adóügyi kormányzásra vonatkozó szabályok beépítését javasolja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.