Nagyvilág

Antiszemita képviselő miatt szakadtak a német populisták

Ki akarták rakni a baden-württembergi frakcióból Wolfgang Gedeont. Nem sikerült, így 13-an távoznak helyette.

Kettészakadt Baden-Württembergben az egyre népszerűbb jobboldali populista AfD párt, mert nem sikerült kizárni egy tartományi parlamenti képviselőt.

A 2013-ban protestpártként alakult AfD-nek az adott nagy lökést, hogy szembehelyezkedett a bevándorlással, így a márciusi baden-württembergi választáson 15,1 százalékot ért el, és 23 képviselőt küldhetett a tartományi parlamentbe. A sikernek azonban nem sokáig örülhettek, mert kiderült, hogy az egyik AfD-képviselő, Wolfgang Gedeon egykori orvos korábban antiszemita írásokat tett közzé.

Gedeon egyebek mellett megjelentetett egy háromkötetes, hatszáz oldalas művet, melyben olyanokat ír, hogy a judaizmus a keresztény Nyugat belső ellensége, és hasonló gyanakvással kell fordulni felé, mint a külső ellenség, az iszlám ellen.

Jörg Meuthen, a párt tartományi frakcióvezetője június végén kijelentette: frakciószavazással kell eldönteni, mi legyen a botrányba keveredett Gedeon sorsa, és azt is hozzátette: ha nem tudják eltávolítani a politikust, akkor azonnal lemond. Kedden megtartották a szavazást: 13-an szavaztak Gedeon kizárása mellett és 9-en ellene, de az érvényes döntéshez kétharmados többség kellett volna, így a képviselő marad.

Meuthen a szavazás után bejelentette, hogy tartja a szavát, és 12 képviselőtársával együtt távozik. Közölte: szerinte az újonnan alakult pártoknál szükségszerű, hogy tisztulási folyamat menjen végbe, neki pedig az a meggyőződése, hogy az antiszemitizmusnak nincs és nem is lesz helye a pártban.

A szakításra egyébként azután került sor, hogy az AfD alapító okiratába foglalta, hogy az iszlámnak nincs helye Németországban. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik