Nagyvilág

Rekordszámú uniós polgár vándorolt be Németországba tavaly

A legtöbben Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából.

Rekordot döntött tavaly a bevándorlás Németországba az Európai Unió tagállamaiból – több mint 685 ezren érkeztek, a legtöbben románok, lengyelek és bolgárok.

Az uniós bevándorlók „nettó” létszámnövekedése 382 449 fő, mert sokan voltak olyanok is, akik elhagyták az országot – egészen pontosan 303 036-an, mármint a hivatalos adatok szerint.

Az AFP értékelése szerint Németország gazdasági sikere és a relatív alacsony munkanélküliség vonzó azok számára, akik az Európai Unió szegényebb tagállamaiban élnek. 175 ezren voltak azok a románok, akik úgy döntöttek, hogy Németországban próbálnak szerencsét, a lengyelek száma majdnem 150 ezer, a bolgároké pedig több mint hetvenezer.

A Die Welt azt írja, összesen 4,1 millió uniós országokból bevándorolt ember él Németországban. Emlékeztetnek: áprilisban a német kormány kilátásba helyezte, hogy nagymértékben korlátozza az uniós bevándorlók által felvehető szociális támogatásokat.

Az elmúlt héten Nagy-Britanniában győztek az unióból való kilépést támogató erők. Az ő kampányuk középpontjában is az unión belüli bevándorlás állt. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik