Nagyvilág

13 ember menekült meg a bangladesi túszdráma végén, 22 halott

Az áldozatok főleg külföldiek, sok olasz is van közöttük. Két rendőr is életét vesztette a támadásban.

Tizenkét személyt azonosítottak abból a húszból, akik életüket vesztették a bangladesi túszdrámában. Közülük hárman az Egyesült Államokba jártak egyetemre, kilencen pedig olasz állampolgárok voltak.

A bangladesi miniszterelnök kétnapos gyászt rendelt el. Köszönetet mondott mindenkinek, aki szolidaritását fejezte ki, és azt mondta, minden lehetséges eszközzel felszámolják a terrorizmust.

MTI / EPA
MTI / EPA

A merénylet a főváros, Dakka diplomatanegyedében, egy vendéglátóhelyen történt. A túszdráma tizenegy órán át tartott. Húsz, túszul ejtett személy mellett két rendőr is életét vesztette.

Nem közöltek pontos számot arról, összesen hány embert ejtettek túszul a fegyverekkel, robbanószerekkel, szúró-vágó eszközökkel felszerelt terroristák, de 35 körülire teszik a számukat. Az áldozatok legtöbbje külföldi.

Egy támadót fogtak el élve

Több vendég és dolgozó el tudott menekülni a helyszínről, voltak, akik a tetőn keresztül jutottak ki, mások a székek, asztalok alatt kerestek menedéket a golyózápor elől. A különleges erők szombaton reggel hatoltak be, 13 embert tudtak megmenteni. Hat támadót megöltek, egyet élve elfogtak.

A megtámadott kávézó egy dolgozója azt mondta: nyolc fegyverest látott behatolni. Még a támadás elején sikerült elmenekülnie.

A levegőbe lőttek. Nem céloztak senkire, nem találtak el senkit, de félelmet akartak kelteni

– mondta. Nem sokkal ezután robbanások is voltak.

MTI / EPA
MTI / EPA

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletért, de egy amerikai tisztviselő szerint sokkal valószínűbb, hogy az al-Kaida állhatott a támadás mögött, akiknek jóval erősebb a jelenlétük Dakkában.

Az áldozatok között egy japán és két srí lankai is lehet – ezt az érintett országok jelentették be. Japánból Bangladesbe utazik a külügyminiszter-helyettes, aki terrorszakértőket is visz magával. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik