Külföld
Peking, 2016. március 16.
Egy katonazenekar karmestere vezényel, mialatt a az Országos Népi Gyûlés (NPC), vagyis a kínai parlament képviselõi elhagyják a pekingi Nagy Népi Csarnok kongresszusi termét 2016. március 16-án, a parlament éves ülésszakának zárónapján. (MTI/AP/Ng Han Guan)

Lassabban gyarapszik a Kínai Kommunista Párt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 07. 01. 10:28

A csaknem 90 millió tagot számláló Kínai Kommunista Párt (KKP) tavaly 965 ezer taggal gyarapodott, 1989 óta a legkisebb mértékben - derült ki a párt július elsejei 95. születésnapjára kiadott hivatalos jelentéséből.

1990 és 2012, vagyis a mostani elnök-pártfőtitkár, Hszi Csin-ping hatalomra jutása között a taglétszám évente átlagosan 2,2 százalékkal bővült. Azóta a növekedés ütemében jelentős csökkenés mutatható ki. A legfrissebb statisztikák szerint a KKP 2015 végén 88,76 millió tagot számlált, 1,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az összlakosság 6,5 százaléka tagja a pártnak.

A tagság egyharmada 40 év alatti, 16 százaléka 30 évesnél fiatalabb, 44 százalékuknak van felsőfokú végzettsége. A kínaikommunistáknak ma több mint fele munkás vagy földműves gazdálkodó, 10 százalék felett van az úgynevezett menedzserek aránya, és 2,3 százalékban képviseltetik magukat a diákok. A politikai elemzők szerint a tendenciák egyértelműen Hszi Csin-ping tudatos pártépítő elveinek kifejeződései. Ezek egyrészt a minőségre törekvés jegyében szigorúbb szelekciót írtak elő a felvételnél, másrészt a tagság megtisztítását is előírták a nemkívánatos, párttagságra méltatlan “elemektől”.

Nem könnyű az öntisztulás

A korrupció ellen kíméletlennek meghirdetett, vég nélküli kampány, az “öntisztulás” politikája azonban sokakat eltántorított a KKP-ba való belépéstől – állapította meg Lin Hsziao-kuang, a Központi Pártiskola kutatója, akit a South China Morning Post című lap idézett. Mint fogalmazott, a múltban a különböző szintű pártszervezeteknek előírták az éves tagfelvételi kvótát. Mára azonban ebben a folyamatban már nem a mennyiségre összpontosítanak. Az értékelés szempontjai kibővültek, a párt nyitottabbá vált a képzettebbek iránt. 2015-ben a főiskolákon és az egyetemeken toborozták az új tagok több mint 36 százalékát.

A 95. évforduló alkalmából számos megemlékezést, ünnepi eseményt tartanak Kínában. A KKP alapos ismeretét szolgáló oktatási kampány keretében például a közelmúltban arra biztatták a tagságot, hogy lojalitásuk kifejezéseképpen írják le kézzel a párt 15 ezer karakterből álló alkotmányát. Legutóbb arra szólították fel a központi kormányzati szervezetek dolgozóit, hogy jelentkezzenek egy szintén a pártalkotmány tartalmáról szóló teszt megírására.

A Kínai Kommunista Pártot 1921-ben 13 küldött alapította meg Sanghaj francia koncessziós területén, amikor az országban összesen alig ötven tagjuk volt. Az első kongresszust jelentő titkos összejövetelen a későbbi híres vezető, Mao Ce-tung Hunan tartomány képviselőjeként vett részt. A Komintern két képviselőt küldött az eseményre. Az ülést francia rendőrök megzavarták, ezért végül Csiahszingban fejezték be, a Déli-tó egy bárkáján. Bár az esemény július végén történt, a párt születésnapjaként 1945 elején hivatalosan a hónap első napját határozták meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.