Nagyvilág

14 év börtönt kapott a kölni polgármester támadója

Tizennégy év börtönre ítélte pénteken a düsseldorfi főbíróság azt a férfit, aki tavaly októberben egy késsel támadta meg Henriette Reker kölni főpolgármestert.

A bíróság a 45 éves támadót emberölési kísérletben mondta ki bűnösnek.

Barbara Havliza bírónő az ítélet kihirdetéskor elmondta,

a tettes a német kormány menekültügyi politikája ellen akart így tiltakozni. A félelem légkörét akarta megteremteni és befolyásolni a politikát.

A merénylő, Frank S. 2015. október 17-én támadt Henriette Rekerre, egy nappal a pártonkívüli politikus megválasztása előtt. A nyakán sebesítette meg a politikust egy vadászkéssel.

Az 59 éves politikust életveszélyes állapotban vitték kórházba, ahol több napig mesterséges kómában tartották.

Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért, a védelem pedig legfeljebb 15 éves börtönt. Frank S. szélsőjobboldali volt, és több erőszakos cselekmény miatt már három évet ült börtönben. A férfi részt vett több neonáci felvonuláson is.

A támadó bűnösnek vallotta magát, de elmondta, nem akarta megölni a szerinte baloldali radikális ezoterikus politikát folytató Rekert, csak azt akarta megakadályozni, hogy megszerezze a főpolgármesteri tisztséget.

Egy rendőr szerint Frank S. eredetileg Angela Merkelt akarta megtámadni, de ő túl nehéz célpontnak bizonyult, nem tudott volna a közelébe férkőzni.

Rekeren kívül még négyen sérültek meg a kölni késelésben.

A főpolgármester az ítélet kihirdetése után azt mondta,

Azt kívánom a merénylőnek, hogy lássa be: a gyűlölet és az erőszak nem megoldás

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik