Külföld
Portrait of American author Alvin Toffler, New York, New York, 1970s or 1980s. (Photo by Susan Wood/Getty Images)

Meghalt Alvin Toffler világhírű jövőkutató

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 06. 30. 15:00

Az információs társadalom alapművének szerzője 87 éves korában hunyt el.

Alvin Toffler New Yorkban született 1928. október 4-én lengyel zsidó bevándorlók gyermekeként. A New York-i Egyetemen végezte a tanulmányait, majd újságíróként, később kutatóként dolgozott technológiai vállalatoknál, de világhírű az információs társadalom egyik alapművének tartott A harmadik hullám című könyvével lett. Hétfő este, álmában érte a halál a Los Angeles-i Bel Airben lévő otthonában – tudatta a virginiai Toffler Associates tanácsadó cég szóvivője.

A világ egyik leghíresebb futurológusaként ünnepelt Toffler, bár korántsem egyedüliként ismerte fel az ipari termelésről az információ alapú modellre való gazdasági átállást, mégis neki sikerült a leghatékonyabban népszerűsítenie ezt és egyszersmind biztosítania a nagyközönséget arról, hogy a modern idők felfordulása csupán egy nagyobb és reményteljesebb történet részét képezi.

Toffler egy 1965-ös cikkben használta először a future shock (jövősokk) kifejezést annak az egyre növekvő szorongásnak a leírására, amelyet a gyorsuló ütemben változó világ szemlélése vált ki az emberből. Az 1970-ben megjelent Future Shock című könyvével Toffler több millió követőt szerzett magának, nem egyet az üzleti világból. A kifejezés az általános kultúra részévé vált.

FRANCE - FEBRUARY 01:  Writer Alvin Toffler in France on February 01, 1994.  (Photo by Louis MONIER/Gamma-Rapho via Getty Images)
Getty Images / Louis Monier

Az 1980-ban publikált A harmadik hullám című világhírű könyvében Toffler folytatta annak felvázolását, miként változik a világ, hogyan kellene minderre reagálni. A high-tech társadalmat vizsgáló írásában egyebek mellett az e-mail, a telekommunikáció, az interaktív média és a “saját találkozóidra” emlékeztető eszközök térhódítását is megjósolta.

Világhírű könyvében Alvin Toffler arról ír, hogy a globalizáció korának gazdasági, politikai és társadalmi válságainak mélyén valójában egy új, szerinte jobb világ kezd kibontakozni, amely sok szempontból visszatér majd ahhoz a korhoz, amelynek gazdasági alapját a földművelés jelentette és az individualitás is eljut arra a fokra, amikor a fogyasztás és a termelés elkülönülése helyett újra előtérbe kerül az önellátó gazdaság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.