Nagyvilág

Izraeli lányt késelt egy palesztin merénylő

Egy palesztin merénylő halálosan megsebesített egy izraeli tinédzser lányt csütörtökön Ciszjordániában, a Hebron melletti Kirjat-Arba nevű telepen. A biztonsági erők a támadót lelőtték, jelentette csütörtökön az izraeli katonai rádió.

A merénylő átvágta a telepet Hebrontól elválasztó biztonsági kerítést és behatolt egy lakóházba, ahol késével életveszélyes sebesülést okozott egy tizenöt – más források szerint tizenhárom – éves lánynak. A támadóval egy harminc év körüli izraeli férfi harcba szállt, és maga is megsebesült. A helyszínre érkező biztonságiak végül lelőtték a palesztin késelőt. A két izraelit kórházi kezelésre Jeruzsálembe szállították, de a lány később belehalt sebesüléseibe.

A merényletet követően Kirjat-Arba mintegy nyolcezer lakosát arra kérték, hogy maradjanak otthon, amíg a katonák átfésülik a terepet. A helyiek csak egy óra múlva hagyhatták el házaikat.

Az iszlám böjti hónap, a június 6-án kezdődött ramadán idén különösen feszült időszakot jelent a térségben. Szerda este a palesztinok megtámadtak és elüldöztek kilenc izraeli baloldali aktivistát, akik azért utaztak Rámalláhba, hogy ott a palesztinokkal együtt részt vegyenek a ramadán aznapi böjtjének véget vető esti ünnepi vacsorán.

A helyiek kövekkel és gyújtóbombákkal fogadták az aktivistákat, de senki nem sebesült meg, noha egy autót üresen lángba borítottak. Nyolc aktivista saját maga tért vissza a határ izraeli oldalára, egyiküket pedig a Palesztin Hatóság emberei kísérték át.

Izraelieknek biztonsági okokból tilos a Palesztin Hatóság kizárólagos fennhatósága alá eső területekre, többek közt Rámalláhba utazni, és erre az út mentén elhelyezett piros táblák is figyelmeztetnek. Ezért visszatérésük után az izraeli hatóságok kihallgatták a szabályt megszegő izraelieket.

A több mint kilenc hónapja tartó palesztin erőszakhullámban harminchárom izraeli és két amerikai, valamint legalább kétszáz palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik