Nagyvilág

Elítélték a szülőket, akik csak gyógynövényekkel voltak hajlandók kezelni kisfiuk agyhártyagyulladását

Bakteriális meningitiszben (agyhártyagyulladásban) halt meg a 19 hónapos Ezeikel Stephan 2012-ben, a kanadai Lethbridgeben. Bár a gyerek nagyon rosszul volt, a szülei csak természetes gyógymódokkal, többek között gyógynövényekkel, erős paprikával, fokhagymával próbálták kezelni a betegségét. Orvoshoz nem vitték el és mentőt is csak akkor hívtak hozzá, amikor leállt a légzése. A kórházban már nem tudtak segíteni a kicsin.

Ezekiel szüleit, a 36 éves Collet Stephant, és a 33 éves David Stephant június 23-án ítélte el a bíróság. A férfi négyhavi börtönbüntetést kapott, a feleségének pedig három hónapot kell házi őrizetben töltenie. Mellékbüntetésként mindketten 260 órányi közmunkát végeznek majd. A bíróság továbbá kötelezte a szülőket, hogy másik három gyermeküket évente minimum egyszer vigyék orvosi vizsgálatra, és legalább háromhavonta egy védőnőnek is ellenőriznie kell őket.

Az ügyész sokkal súlyosabb, háromtól négy és fél hónapig tartó börtönbüntetést kért, míg a házaspár ügyvédje megpróbálta elérni, hogy a szülők büntetésének végrehajtását függessze fel a bíróság. A védő azt mondta, a szülők imádták a fiukat és sem akartak ártani neki.

A bíróságon elhangzott, hogy a szülők azt hitték, hogy a gyermek csak megfázott vagy influenzás. Szemtanúk szerint azonban a kisfiú annyira rosszul volt, hogy alig tudott ülni az autóba szerelhető gyermekülésben, amikor anyja elvitte egy természetgyógyászatba, hogy ott egy antibakteriális hatású készítményt vegyen. A nő egyik nővérként dolgozó ismerőse elmondta Colletnek, hogy szerinte Ezekiel agyhártyagyulladásban szenved, a szülők mégis úgy döntöttek, hogy nem viszik orvoshoz a gyermeket.

(CBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik