Nagyvilág

A Janukovics-rezidencia ma a kapzsiság mementója

50 hrivnya a belépő a 140 hektáros luxusparkba, amit a volt ukrán elnök birtokolt. Amíg el nem zavarta a nép 2014 elején. Bejártuk a rezidenciát kamerával. Eleinte még viccelődtünk, aztán idővel inkább csak elszomorodtunk. Ez az igencsak giccses hely elrontja a látogató kedvét.

Viktor Fedorovics Janukovics villaparkjába 50 hrivnya a belépő. Ez nincs 600 forint. Ennyiért járnak ki a kijeviek és turisták jó időben, hogy luxusban kapcsolódhassanak ki. Hiszen ez a villapark a polgároké elvégre, Janukovics úgy harácsolta össze a hivatali ideje alatt az egészet. Az elnöki rezidenciából 2014 év elején menekült el, amikor véressé fajult tiltakozások után az ukrán parlament leváltotta tisztségéből. A Putyin szárnyai alá menekülő exelnök maga mögött mérhetetlen luxust hagyott, hozzá kell tenni, valami egészen gyomorforgató giccsparádét.

Janukovics házát a tüntetők egyszerűen a „Korrupció Múzeuma” névre keresztelték át. A birtok a Dnyeper partján fekszik. Mezsgorje területe elképesztő méretű, 140 hektár, amit ötméteres kerítés vesz körbe a teljes, 54 kilométeres kerülete mentén. A birtok fő épülete a Klubház, egy finn cég építette, a Honka, ezért is “Honka-ház” névre keresztelték el. Van olyan ajtó is benne, ami 14 millió forintba került. Az is kiderült sok elképesztő adat mellett, hogy csak csillárokra majdnem 10 milliárd forintnyi összeget költöttek. A ház mellett hatalmas területen védett fák, sövények, virágoskertek, tavacskák, golfpálya, hidak, lépcsők, szobrok. Aztán ahogy haladunk előre, az ember elveszik a részletekben. Az állatkertben dacosan fel-alá sétálgató díszmadarak, a sétányok, a ligetek, a rezidenciák egyik szegletében feltűnik egy yacht formájú fogadóépület. Lehet struccokat etetni, meg lehet nézni a magán luxusautó gyűjteményét. A helikopterleszállót. És még sok mindent.

Ez a hely egy mementója az emberi kapzsiságnak. Egyáltalán nem lesz jókedvű ettől egy európai látogató.

Olvasói sztorik