Külföld
British Prime minister David Cameron gives a press conference during a European Union summit on June 28, 2016 at the EU headquarters in Brussels. 
Britain's exit from the European Union may erode the bloc's leadership role in fighting climate change and stymie crucial efforts to set more ambitious targets for cutting greenhouse gases, officials and experts said on June 28. European leaders meeting in Brussels pressured British Prime Minister David Cameron Tuesday to launch the two-year withdrawal process "as soon as possible", but the embattled premier has vowed he will leave that task to a successor to be named on September 9. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

Bajtársias hangulatban küldték haza Cameront Brüsszelből

Kovács Áron
Kovács Áron

újságíró. 2016. 06. 29. 01:21

Hiába vártak éles vitát és nagy bejelentéseket, az Európai Tanács kedd este a jelek szerint szomorúan, de asztalcsapkodás nélkül tudomásul vette Nagy-Britannia kilépést. Angela Merkel szerint a harag nem politikai kategória, Jean-Claude Juncker azért megengedett magának némi kioktatást és humort is. David Cameron szomorúan búcsúzott, hiszen ő sem így tervezte.

„Az Egyesült Királyság miniszterelnöke tájékoztatta az Európai Tanácsot a népszavazás eredményéről” – mindössze ennyi áll abban a dokumentumban (az úgynevezett következtetésekben), amelyet az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójáról adtak ki kedden késő este. Az első ülésnap szokatlanul rövid volt, nem húzódott hajnalig. Angela Merkel német kancellár a sajtótájékoztatója után meg is jegyezte:

Nagyszerű dolog, hogy ma még nem holnap van!

A munkavacsora eredményére a helyszínem több mint 1300 újságíró várt a Tanács brüsszeli épületében, de csalódniuk kellett azoknak, akik valamilyen nagy bejelentést, vagy drámai döntést vártak. David Cameron brit miniszterelnök az ülésen is kijelentette, hogy ő már nem fogja hivatalosan benyújtani a kilépési kérelmet, majd csak utódja, akit várhatóan októberben választ meg a parlament.

Korábban több tagállam és az Európai Parlament is sürgette a brit kormányt, mert nem szeretnék, ha elhúzódna a folyamat, de ez a Tanács ülésén már nem került szóba. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke késő esti sajtótájékoztatóján szintén azt mondta:

Várnunk kell! Nem ez a legjobb megoldás, sem nekünk, sem Nagy-Britanniának, de ez az egyetlen legális út.

Merkel szerint a zárt ajtók mögött zajló ülés „nagyon intenzív és nagyon mély” volt, a hangulat pedig szomorú, de „bajtársias”. Arra a kérdésre, hogy hibáztatták-e kollégái Cameront az általa kezdeményezett, majd elbukott népszavazásért, a kancellár úgy válaszolt: brit kilépés szomorú ugyan, de ez a realitás, és ebből le kell vonni a következtetéseket, mert

a harag nem politikai kategória!

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke volt az egyetlen, aki a késő esti sajtótájékoztatón odaszúrt Cameronnak (és más euroszkeptikusoknak is), amikor azt mondta: aki reggeltől estig Brüsszelt hibáztatja mindenért, az ne csodálkozzon, ha ez történik! Juncker még azt a viccet is megengedte magának, hogy angolról franciára váltott, amit azzal magyarázott, hogy egy rendes, európai nyelven akar beszélni.

Sem Merkel, sem Cameron szerint nem került szóba olyan forgatókönyv, ami alapján a referendum ellenére is az EU-ban maradhatna Nagy-Britannia, vagyis a Brexitet mindenki elfogadta realitásként.

Azt David Cameron is megerősítette, hogy a hangulat szomorú volt, és arról is beszélt, hogy nem tapasztalt türelmetlenséget a többi kormány részéről, senki nem sürgette, hogy hivatalosan is léptessék életbe az EU-szerződés kilépést szabályozó 50. cikkét. „Persze sajnálom az eredményt, de demokrata vagyok, el kell fogadnom azt” – mondta a miniszterelnök, aki többször is hangsúlyozta, hogy a lehető legjobb kapcsolatokra törekszik az EU-ban maradó országokkal.

Nagy-Britannia nem követi az „üres székek politikáját”, vagyis a brit tisztségviselők egészen addig a helyükön maradnak az uniós intézményekben, amíg országuk hivatalosan nem távozik – erősítette meg Cameron.

Az ülés után Merkelnek is feltettek technikai jellegű kérdéseket, mire ő némi iróniával azt mondta:

Az 50. cikk olyan gyönyörűen van megfogalmazva, ahogy csak az Európai Unióban lehetséges!

Ezzel arra utalt, hogy a szerződésben az áll, „az Unió” tárgyal a kilépő állammal, de az nincs megszabva, hogy melyik intézménye. Utalt ugyanakkor arra, hogy valószínűleg a Tanácsnak kell vezetnie a kilépési tárgyalásokat, de nem tekinthetnek el az Európai Bizottság szakértelmétől sem, hiszen a Brexit minden szakterületet érint.

Az EU jövőjét firtató kérdésekre Merkel azt mondta, a 27-ek egyetértettek abban, hogy közös érdekeket kell megfogalmazniuk, és együtt kell fellépniük. Robert Ficó, a soros elnökséget júliusban átvevő Szlovákia miniszterelnöke már be is jelentette, hogy szeptemberben informális, 27-es csúcstalálkozót kíván összehívni ennek megvitatására.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Tanács ülésének keddi napja után nem állt a nyilvánosság elé, információink szerint a szerdai ülésnap után tart sajtótájékoztatót Brüsszelben. Korábban, érkezéskor azt mondta: a helyzet súlyos, kétségkívül válságos helyzetben vagyunk. és az a legfőbb kérdés, hogy a maradók milyen tanulságokat vonnak le belőle.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.