Nagyvilág

A brazilok rájöttek, hogy olimpiát rendeznek és elkezdtek félni a terrortámadástól

Nem elég, hogy ott a Zika-vírus és Rióban pénzügyi válsághelyzetet hirdettek, a brazilok rádöbbentek, hogy a sportesemény vonzza a terroristákat.

Az Európa-bajnokság alatt is folyamatosan a terrorkészültség, a belga RTL a belga-magyar előtt arról írt, hogy merényletre készültek a meccs alatt és a lille-i stadionban is volt bombafenyegetés.

Nyugodtak

De a braziloknak eddig valahogy nem jutott eszükbe, hogy még ezen is aggódjanak.

Itt az emberek eddig teljesen nyugodtak voltak, aminek az az oka, hogy Brazíliában soha nem történt még terrortámadás, mondta Ademir Sobrinho, a brazil fegyveres erők parancsnoka.

Éppen ezért a hatóságok elkezdték felkészíteni az embereket arra, hogyan ismerhetik fel azt, ha valaki terrorcselekményt készítene elő. Ez nem újdonság, ilyet a TEK is csinált az Eb előtt.

A titkosszolgálatok jelentőse szerint egyelőre nincs közvetlen terrorfenyegetés, bár arról tudnak, hogy az Iszlám Állam toboroz Dél-Amerikában és chatüzeneteket is fogtak már.

Nem célpont

Több spanyolnyelvű cikk is született már arról az utóbbi időben, hogy a terrortámadások tépázta Európa mellett Dél-Amerika miért nem célpont az Iszlám Állam számára.

A magyarázat egyszerű, Latin-Amerika semmilyen szinten nem kapcsolódik a közel-keleti és az afrikai hadszíntérhez.

De ez nem jelenti azt, hogy az IÁ ne tervezne támadásokat az olimpia idejére, ugyanis a terrorszervezet célja a pusztítás és a félelemkeltés.

Kiemelt kép: AFP / Dario Oliviera

(Financial Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik