Nagyvilág
Venezuelan President Nicolas Maduro gestures during a demonstration at Miraflores presidential palace in Caracas on April 7, 2016. 
Maduro said he would ask the Supreme Court to strike down an amnesty law passed by opposition lawmakers to free those who they describe as political prisoners. / AFP PHOTO / JUAN BARRETO / JUAN BARRETO

Venezuela: Maduro feloszlatná a törvényhozást

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 06. 28. 21:07

Hatáskörrel való visszaélés ürügyén az ellenzéki többségű parlament feloszlatását kéri a legfelsőbb bíróságtól a kormány Venezuelában - közölte kedden Didalco Bolívar, a kormánykoalíció szóvivője.  

Bolívar közölte: Nicolás Maduro elnök tárgyalásokat kezdett a testület alkotmányügyi kamarájával a törvényhozás feloszlatása és új parlamenti választások kiírása érdekében, hogy a nép döntse el – fogalmazott a szóvivő – a döntési folyamatot hátráltató és az alkotmányt megsértő parlament maradjon-e vagy sem.

A kormánykoalíció a legfelsőbb bírósághoz intézendő kérésében a feloszlatást továbbá hazaárulással, alkotmánysértéssel, valamint külpolitikai ügyekbe való beleszólással tervezi indokolni.

A legfelsőbb bíróság – amely az ellenzék szerint az elnökhöz húz – június közepén hagyta jóvá Maduro egy panaszát a törvényhozás hatalommal való visszaéléséről, és ezért megsemmisítették a parlament két korábbi döntését.

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű jobboldali pártkoalíció a tavaly decemberi választásokon szerzett többséget a parlamentben, de azóta a legfelsőbb bíróság többször megkurtította a törvényhozás jogkörét. A venezuelai elnök emellett az elnöki jogkör kibővítését lehetővé tevő gazdasági szükségállapotot rendelt el az év elején, ami azóta is érvényben van.

Üres polcok, leálló gyárak, infláció

Az ellenzék hónapok óta azon fáradozik, hogy népszavazással elmozdítsa helyéről a Hugo Chávez 2013-as halála óta hivatalban lévő elnököt, miközben az ország gazdasági válsággal küszködik.

Venezuela szinte kizárólag kőolajat exportál, az olajár zuhanása miatt az ország gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, elszabadult az infláció, a boltok polcai sok helyen üresek, a gyárak leálltak. Nicolas Maduro a tavaly decemberi választásokat megelőzően is külföldi összeesküvést sejtett az egyre súlyosodó helyzet, az úgynevezett “gazdasági háború” mögött, és a jobboldal aknamunkáját okolta. Az ellenzék az elhibázott gazdaságpolitikát okolja az ország helyzetéért.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.