Külföld

Három gyerek halála miatt 27 millió komódot hív vissza az IKEA

24.hu
24.hu

2016. 06. 28. 17:05

Az IKEA 27 millió Malm komód visszahívását indította el Észak-Amerikában, miután három kisgyermek halt meg úgy, hogy rájuk borult a bútor, mivel azokat nem rögzítették a falhoz.

A svéd bútoróriás amerikai elnöke, Lars Peterson hétfőn jelentette be, hogy megszüntetik a Malm komódok gyártását.

„Kérjük, hogy ne használják őket” – mondta, majd hozzátette, hogy a meglévő komódok gazdáinak kiküldenek egy-egy készletet, hogy a falhoz rögzíthessék vele a bútort, de a tulajdonosok a pénzüket is visszakérhetik.

Az IKEA tavaly egy kampányban felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos a bútorok falhoz rögzítése – ahogy azt az összes összeszerelési útmutatóban is jelzik.

Alan Feldman, az elhunyt gyerekek családjainak ügyvédje azt mondta: „örülünk, hogy a fogyasztóvédelem keményen kiállt az ügyben, és követelte, hogy az IKEA vonja ki a forgalomból ezeket a rossz komódokat, vagy legalább biztosítsa, hogy ahol lehet, a falhoz legyenek rögzítve. Nem kellett volna ennyi halálesetnek történnie ahhoz, hogy a cég végre választ adjon a több millió amerikai otthonban leselkedő veszélyre.”

Az egyik áldozat, a kétéves Curren Collas két éve halt meg. Az anyja, Jackie felborulva találta a gyermek szobájában álló IKEA-komódot, amikor bement, hogy felöltöztesse a fiát. A nő azonban sehol sem találta Current. Azt mondja, felforgatta az egész szobát, amikor észrevette a felborult komód, és az ágy közé szorulva a gyermek fejét.

A bútor nem volt a falhoz rögzítve: „soha sem hallottam arról, hogy ezt kellene tenni” nyilatkozta Jackie Curren, akinek legfőbb célja a baleset óta, hogy minden anyával tudassa, mennyire fontos a bútorok rögzítése.

(NBC News)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.