Nagyvilág

Amerikai külügyminiszter: Európa nem állhat bosszút a Brexit miatt

Kerry figyelmeztette az EU-t, hogy a kilépésről folyó tárgyalásokon ne cselekedjen meggondolatlanul.

Washingtonnak erős Európára van szüksége, ezért Európa nem lehet bosszúálló – mondta az amerikai külügyminiszter. John Kerry szerint érzékeny hozzáállással, gondosan megtervezett, felelős válaszokat kell adni az uniós tagságot elutasító brit népszavazás eredményére. Figyelmeztette az EU-t, hogy ne veszítse el a fejét, és a kilépésről folyó tárgyalásokon ne cselekedjen meggondolatlanul. A „bennünket kezdetektől összetartó érdekek és értékek” nem változtak meg a népszavazással – jelentette ki.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Kerryvel közös sajtótájékoztatón úgy vélekedett: nehéz idők előtt áll az Európai Unió. Szerinte az Egyesült Államoknak és az EU-nak is különösen fontos, hogy továbbra is együttműködjenek, nem csak a jólét, hanem a világ biztonságának és békéjének megőrzése érdekében is.

Kerry hétfőn a NATO-főtitkárral is találkozott Brüsszelben. A megbeszélésen Jens Stoltenberg azt mondta, a brit népszavazást követően még nagyobb jelentősége van az Európai Unió és a NATO, valamint az európai NATO-szövetségesek közötti védelmi és biztonsági együttműködésnek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik