Nagyvilág

Merkel kabinetfőnöke: “A brit politikusoknak esélyt kellene adni, hogy még egyszer átgondolják a kilépés következményeit”

Peter Altmaier, Angela Merkel német kancellár kabinetfőnöke azt mondta, “a londoni politikusoknak meg kellene adni azt a lehetőséget, hogy átgondolják a kiválás következményeit”.

A kabinetfőnök úgy vélte, ha Nagy-Britannia valóban elhagyná az integrációs szervezetet, az “számos következménnyel, nehézséggel járó vízválasztót jelentene”. Altmaier hozzátette, a britek természetesen később újra csatlakozhatnának az EU-hoz, ez azonban sok időbe telne.

A brit népszavazáson leadott voksok összeszámlálását és az eredmény napvilágra kerülését követően az uniós intézmények vezetői pénteken azonnal az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát.

Akármennyire fájdalmas is ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát

– írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője.

Merkel szombaton azt kérte Londontól, hogy szolgáljon felvilágosítással a küszöbön álló elválási folyamatban várható további lépéseiről. A kancellár azt mondta, Nagy-Britanniának most meg kell mondania, hogyan képzeli el a továbbiakban az EU-hoz fűződő viszonyát. Azt is leszögezte, hogy az európai közösségnek ezután a saját érdekeit szem előtt tartva kell a Brexittel foglalkoznia.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik