Nagyvilág

Venezuela: fontos lépést tettek Maduro leváltása felé

A választási iroda hitelesítette az erről szóló népszavazási kezdeményezést, de az ellenzék szerint a hivatal igyekszik szabotálni a referendumot.

A venezuelai választási iroda hitelesítette azt a 200 ezer aláírást, amelyet az ellenzék azért gyűjtött össze, hogy népszavazást lehessen tartani Nicolás Maduro elnök leváltására – közölte Vincente Bello ellenzéki vezető. A központi választási hivatal ezt még nem erősítette meg, de az ellenzék szerint a hatóság az elnök pártján áll, és igyekszik szabotálni a referendum megtartását.

Bello mindenesetre azt ígérte, hogy az ellenzéki összefogás már a következő lépésre készül. Ennek során négymillió újabb aláírást kell összegyűjteniük, hogy ki lehessen írni a népszavazást Nicolás Maduro leváltásáról.

Az ország gazdasága gyakorlatilag összeomlott, elszabadult az infláció, a boltok polcai sok helyen üresek, a gyárak leálltak. A kormányzat külföldi összeesküvést sejt, és a jobboldali politikusok aknamunkáját okolja, az ellenzék viszont a baloldali kormányzat alkalmatlanságát teszi felelőssé a kialakult helyzetért. A válságot tovább súlyosbítja, hogy az ellenzék többséget szerzett a törvényhozásban, melynek a jogköreit ez után többször is megkurtította az elnökhöz húzó legfelsőbb bíróság.

A felmérések szerint a venezuelaiak mintegy háromnegyede támogatná Maduro leváltását. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik