Nagyvilág

Maradnak a britek és a franciák közti határőrizeti egyezmények

Ha felbontanák, ellepnék Calais környékét az embercsempészek. De ezeket a megállapodásokat nem érinti az EU-ból való kilépés.

A franciák és britek közti határőrizeti egyezmények a Brexit-népszavazás után is érvényben maradnak – közölte a párizsi kormány. A 2003-ban megkötött, Le Touquet-egyezményként ismert kétoldalú megállapodás értelmében a brit határőrség ellenőrizhet útleveleket Franciaországban, és viszont. Ennek a mostani helyzetben a calais-i menekültválság szempontjából van jelentősége, a francia oldalról ugyanis sokan próbálnak átjutni Nagy-Britanniába.

A francia külügyminiszter élesen elutasította azokat a felvetéseket, hogy újra kellene tárgyalni az egyezményt. Azzal, hogy a britek már francia oldalon elvégzik a határellenőrzést, azt akadályozzák meg, hogy a menekültek megpróbálkozzanak a veszélyes átkeléssel a La Manche-csatornán.

A kormányszóvivő leszögezte: a britekkel Franciaországnak kétoldalú egyezményei vannak a menekültügyben, így ezeket az Európai Unióból való kilépés sem érinti.

Calais polgármestere ugyanakkor szorgalmazta az újratárgyalást, ő azt mondta: a briteknek vállalniuk kell döntésük következményeit. Cazeneuve belügyminiszter viszont azzal érvelt, hogy Franciaországnak sem állna érdekében az egyezmény felbontása, azzal ugyanis embercsempészek lepnék el a térséget, és még több menekült jelenne meg, akik Nagy-Britanniába próbálnak jutni. (The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik